granice funkcji
XXX: oblicz granice funkcji
a) lim(n→+∞)=√xsin(√x+1−√x)
b) lim(n→+∞)=sin √x+2*sin(√x+1−√x)
10 gru 11:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
zdecyduj się ... n czy x

a)
| | sin(coś) | |
skorzystaj z wiadomości znanych Ci limcosź−>0 |
| = 1 |
| | coś | |
| | 1 | |
√x+1 − √x = |
| <−−− tu już nie masz symbolu nieoznaczonego |
| | √x+1 + √x | |
10 gru 11:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
drugi ... bardzo podobnie .... skorzystaj dodatkowo z tw. o 3 ciągach bądź tw. o granicy
iloczynu funkcji/ciągu ograniczonego i funkcji/ciągu zbieżnego do 0
10 gru 11:16
XXX: w pierwszej linijce cosinus zmierza do 0?
ale w tym zadaniu mam +∞
10 gru 11:18
XXX: czy mógłyś mi to rozpisać bo nie mam pojecia o co chdozi w tym zadaniu
10 gru 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze nie cosinus tylko sinus
| | sin(√x+1 − √x) | |
limx−>∞ |
| = 1 ... bo √x+1 − √x −>0 dla x−>∞ a skąd to |
| | √x+1 − √x | |
wynika? patrz przekształcenie z 11:15
10 gru 11:25
10 gru 11:43
XXX: wiem ze ten wzor lim sinaa=1 przy a→0 ale czy ten wzor tez mozna korzystac gdy mamy ze
x→+∞?
10 gru 15:35
XXX: a w tym drugim robiac analogicznie jak w a wyszlo mi lim(√x+2(√x+1−√x)) i x→+∞? czy to
jest dobrze jesli tak to co dalej?
10 gru 15:44
XXX: pomylilem sie wyszlo mi lim√x+2√x+1+√x i co dalej to jest dobrze?
10 gru 15:58
Mila: Zobacz przekształcenia w poście wskazanym przez asdf.
10 gru 16:00
XXX: ale czy to o mi wyszlo jest dobre? bo z tego co mi wyszlo granica wychodzi 12 a w
odpoweidziach jest ze ma byc 0
10 gru 16:12
10 gru 16:16
XXX: czyli błąd jest w odpoweidziach czy w moich przeksztlceniach?
10 gru 16:51
10 gru 16:59
XXX: ok dzieki
10 gru 19:15