Granice funkcji:
aqlec: Granice funkcji:
| | √sinx −√cosx | |
2) limx→π4 |
| |
| | sinx −cosx | |
3) lim
x→1(1−x)tg
πx2
4) lim
x→∞√xsin(
√x+1−
√x)
Proszę o rozwiąznie, gdyz nie potrafię zrobić tych przykładów

Z góry dziękuję
9 gru 15:29
aqlec:
9 gru 15:46
aqlec:
9 gru 21:00
aqlec:
9 gru 22:54
asdf: zaraz Ci napiszę rozwiązanie
9 gru 23:31
asdf:
| | √x√x − 8 | | x3/4 − 23 | |
limx→16 |
| = limx→16 |
| = |
| | 4√x − 2 | | x1/4 − 2 | |
| | (x1/4−2)(x1/2 + 2x1/4 + 4 | |
limx→16 |
| = |
| | x1/4 − 2 | |
| | (x1/2 + 2x1/4 + 4 | |
limx→16 |
| = 4+4+4= 12 |
| | 1 | |
9 gru 23:35
Mila: √x√x=x
3/4
4√x=x
1/4
| x3/4−8 | | (x1/4−2)(x2/4+x1/4*2+4) | |
| = |
| = |
| x1/4−2 | | x1/4−2 | |
=(x
2/4+x
1/4*2+4)
lim
x→16(x
2/4+x
1/4*2+4)=12
9 gru 23:35
Mila: Resztę asdf?
9 gru 23:36
asdf: @Mila
próbuję zrobić ostatnie, ale trochę siedzę nad tym
9 gru 23:41
asdf: jak to zrobić?
9 gru 23:45
asdf: pomożesz? (dobrze jakby była pierw wskazówka)
9 gru 23:56
asdf:
10 gru 00:14
Mila: | | | | 1 | |
lim |
| i pochodne, wychodzi chyba |
| , jest żmudne liczenie, |
| | 1/√x | | 2 | |
może coś innego wymyślę.
10 gru 00:15
asdf: a da się bez pochodnych (nie miałem)
10 gru 00:17
asdf: ?
10 gru 00:17
Mila: tak:
| | 1 | |
a= |
| i całość do postaci |
| | √x+1+√x | |
10 gru 00:25
asdf: a nie powinno być:
| | sina | |
limx−>inf √x * |
| * a? |
| | a | |
10 gru 00:28
Mila: | | √x+1+√x | | 1 | |
Lim√x* |
| * sin |
| = |
| | √x+1+√x | | √x+1+√x | |
| | √x | | | |
lim |
| * |
| = |
| | √x+1+√x | | 1/(√x+1+√x) | |
10 gru 00:31
Mila: No, ja Ci tylko część wyrażenia napisałam o godzinie 0:25

Dobranoc.
10 gru 00:32
asdf: | | √x | |
właśnie doszedłem do tego |
| i nie mogłem tego rozwiązać...a wydaje się |
| | √x+1+√x | |
banalne
10 gru 00:37
10 gru 00:41
asdf: Wiem wiem

Dzięki, jakbyś mogła podać jakieś wskazówki do 3 i 4 to bym z chęcią to zrobił,
ale już jutro. Dobranoc
10 gru 00:56
Mila: DO jutra. Nie są takie wredne jak ostatnie.
Dobranoc, dość na dzisiaj.
10 gru 01:01
Mila: x→π/4
wyrażenia maja sens dl sinx i cos nieujemnych.
| | √sinx−√cosx | |
limx→π/4 |
| = |
| | (√sinx−√cosx)(√sinx+√cosx) | |
| | 1 | | 1 | | √2 | | 1 | |
limx→π/4 |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √sinx+√cosx) | | √√2/2+√√2/2 | | 24√2 | | 4√8 | |
10 gru 15:59
asdf: Witaj

A trzecie jak? i dlaczego jest "mają sens dla sinx i cosx ujemnych"?
10 gru 16:11
Mila: Nieujemnych, bo pierwiastek drugiego stopnia obliczamy z liczb nieujemnych.
Nie zacząłeś 3 ?
10 gru 16:32
asdf: a no tak

, Próbuję zrobić trzecie, ale gubi mnie ten kąt

xπ/2. Dasz jakąś wskazówkę?
10 gru 16:36
asdf: znalazłem w książce rozwiązanie tego zadania...Nie zrobiłbym
10 gru 16:47
Mila: Jest prosta z zastosowaniem pochodnych. Przekształcenie:
10 gru 16:56
asdf: a ja nie miałem pochodnych
10 gru 17:04
Mila: No, cóż trzeba karkołomnie przekształcać. Dałeś radę z książką? Czy masz pytania do sposobu, to
napisz.Będę później teraz znikam.
10 gru 17:06
asdf: Nie rozumiem tego z książką:
| | πx | | | |
limx→1(1−x)tg |
| = limx→1 |
| = |
| | 2 | | | |
| | πx | | (1−x) | |
limx→1sin |
| (to dąży do 1, więc już nie piszę)*limx→1 |
| = |
| | 2 | | | |
na to bym teraz nie wpadł:
a tego nie rozumiem:
| | 2 | |
i tu nagle się bierze odpowiedź |
| , według mnie to jeszcze ten ułamek nadal jest |
| | π | |
nieoznaczony

Jakbyś mogła mi wytłumaczyć byłbym wdzięczny. Żebyś nie musiała przepisywać kodu to tutaj jest
"kod źródłowy" tego postu(gotowe ułamki):
http://etxt.pl/65r
10 gru 17:19
Mila: W ostatniej linijce powinno być:
Mam trochę inny sposób , wydaje mi się prostszy.( podobny)
10 gru 22:35