równanie z bezwzględną wartością
Martyna: Mam problem z takim równaniem:
|x
2+4x−5| + |x
2+4x|=5
kto pomoże
9 gru 21:00
9 gru 21:01
Aga1.: Oblicz pierwiastki trójmianów znajdujących się pod wartością bezwzględną i rozpatruj w
przedziałach.
9 gru 21:04
PW: Proponuję leniwy sposób.
Dla dowolnych a, b
|a| + |b| ≥ |a−b|,
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy a.b≤0.
U nas
a = x2+4x, b=x2+4x−5
|a| + |b| = |x2+4x−5| + |x2+4x| ≥ |a−b| = 5,
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy funkcje przyjmują wartości zero lub są
różnych znaków.
x2+4x−5 = (x+5)(x−1), x2+4x = x(x+4).
Wystarczy narysować te dwie parabole w jednym układzie współrzędnych, żeby podać odpowiedź:
x ∊<−5,−4>∪ <0, 1>.
10 gru 00:20
Aga1.: PW , ciekawy sposób.
10 gru 11:45