pomocy :*
KlaudiaGdańsk: dana jest funkcja f(x)= 2x2 − 3x − 4 x ∊ r zbiorem rozwiązań nierówności f(x) <4 jest
a) ( 0, 32)
b) ( 1,2)
c) <0,4>
d) (0,1)
9 gru 20:59
krystek: Rozwiąż nierówność:
2x2−3x−4<4
9 gru 21:14
KlaudiaGdańsk: 2x2−3x−8=0 i delta ?
9 gru 21:17
KlaudiaGdańsk: ? hallo
9 gru 21:22
krystek: tak Δ x1 i x2 ale masz nierównośc.
9 gru 21:23
Klaudia: jak x1 i x2 mi delta ujemna wychodzi
9 gru 21:25
krystek: A jak liczyłaś,że ujemna.
9 gru 21:28
Klaudia: 2x2−3x−4<4 przerzucam 4 na drugą stronę i do 0 ?
9 gru 21:33
Klaudia: Krystek ? moze podaj mi z jakiego wzoru mam delte wyliczyc
9 gru 21:39
krystek: 2x2−3x−8<0
Δ=9+4*2*8>0
i nie wyjda pierwiastki jak w odpowiedziach
9 gru 21:42
Klaudia: nom dlatego mówię
9 gru 21:43
krystek: a dobrze zapisałaś zadanie nie maja być mniejsze od −4?
9 gru 21:44
9 gru 21:46
Klaudia: jak przepisane tak na kartce mam
9 gru 21:47
krystek: wtedy żaden z przedziałów nie jest rozwiązaniem tej nierówności.
9 gru 21:51
Klaudia: czyli zła tresc moze ma byc −4 jak piszesz
9 gru 21:52
krystek: 2x
2−3x−4<−4
2x
2−3x<0
| | 3 | |
x(2x−3)<0 i wówczas x∊(0, |
| ) odp a) |
| | 2 | |
9 gru 21:52
Klaudia: widać błąd musi byc
9 gru 21:53
krystek: @Klaudia błąd błędem , ale poucz się !
9 gru 21:56