zastosowanie wzorów skróconego mnożenia
Kasia031a: prosze o rozwiązanie i wytłumaczenie, kompletnie nie ogarniam −,−
10x−x2= 25
−16x=64x2 +1
(x+1/2)(x−3/4)(2x+6)=0
(x2−16)*x*(3x+9)=0
(x2−81)(x2−36)(x2−4)=0
(x+2 1/2)(2x−3)(x+5 3/4)=0
(x2−64)(x2−1/4)(x2−1/9)=0
9 gru 14:06
licealista: −x2+10x−25=−(x2−10x+25)=−(x−5)2
9 gru 14:10
Kasia031a: a co z innymi ? jak to wg się rozwiązuje ?
9 gru 14:11
licealista: | | 1 | | 1 | |
(x2−64)(x2− |
| )(x2− |
| )= |
| | 4 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=(x−8)(x+8)(x− |
| )(x+ |
| )(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
9 gru 14:12
licealista: (x2−81)(x2−36)(x2−4)=
(x−9)(x+9)(x−6)(x+6)(x−2)(x+2)
resztę analogicznie
9 gru 14:15
9 gru 14:16
Kasia031a: ogrooomne dzięki
9 gru 14:17
licealista: spoko
9 gru 14:18