Oblicz pochodną
Dawid: Mógłby ktoś pokazać jak wyliczyć pochodną mając mianownik do potęgi 2 ?
f(x)=−6(x−1)2
8 gru 23:01
Ajtek:
Tutaj masz wzorki
359
8 gru 23:02
krystek: Jako ilorazu lub
−6[(x−1)−2]' df=R−{1}
8 gru 23:03
Dawid: Tak wiem ale nie za wiele mi one podpowiadają
8 gru 23:03
Ajtek:
Dobry wieczór
krystek 
.
8 gru 23:04
Dawid: Nie rozumiem dalej
8 gru 23:08
Ajtek:
Ile wynosi pochodna z −6?
8 gru 23:09
Dawid: 0
8 gru 23:09
krystek: @
Ajtku witam i zaraz powiem :Spokojnej nocy życzę..
8 gru 23:11
Ajtek:
Dobrze

Potrafisz policzyć pochodną z (x−1)
2
8 gru 23:12
krystek: | (−6)'.(x−1)−(−6)*[(x−1)2]' | |
| |
| (x−2)4 | |
8 gru 23:13
Ajtek:
Również życzę miłych snów
krystek
8 gru 23:13
Dawid: Tak potrafię
8 gru 23:13
krystek: nie dopisałam w liczniku2
8 gru 23:14
Dawid: Oj nie
tzn pewnie zastosować wzór skr mnożenia i później policzyć pochodną z tego tak ?>
8 gru 23:14
Ajtek:
No to nie powinno być problemu z policzeniem tej pochodnej.
krystek nie dopisałam, czyli zjadłam, smacznego

.
8 gru 23:15
Ajtek:
Możesz i ze wzoru skróconego mnożenia.
8 gru 23:15
krystek: Oj , odłożyłam na śniadanie, staram się nie jeść po 19−tej .
8 gru 23:16
Dawid: Czyli wyliczyć tak jak zapisał krystek tylko że do (x−1)2 zastosować wzór skr. mnożenia ?
8 gru 23:16
krystek: A szybciej[{x−1)2]'=2(x−1)
8 gru 23:18
Ajtek:
krystek zatem smaczności na śniadanie

.
W pochodnej tak, mianownik pozostaw tak jak napisał
a krystek.
8 gru 23:18
Dawid: Podziękować wam
8 gru 23:21
Ajtek:
Powodzenia

.
8 gru 23:22
krystek: A ja będę czepiająca się i Wam podziękuję również.
8 gru 23:25