Pochodna
Marta: Oblicz pochodne:
f(x)=x
2 + 3xtgx
| | 3x2sinx + 4 | |
f(x)= |
| |
| | 4x3 + 8lnx | |
f(x)=(x
4−12x)arctg(5x+7)
z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc
8 gru 20:18
Franek:
[f(x)+g(x)]'= f'(x)+g'(x)
[f(x)*g(x)]' = f'(x)g(x)+f(x)g'(x)
| | f(x) | | f'(x)g(x)−f(x)g'(x) | |
[ |
| ]' = |
| |
| | g(x) | | (g(x))2 | |
8 gru 20:27
Franek: | | 1 | | 1 | |
x2+3x*tgx = 2x + [(3x)'tgx+3x(tgx)']=2x+3tgx+3x |
| = 2x+3(tgx+x |
| ) |
| | cos2x | | cos2x | |
8 gru 20:29
Marta: czyli w pierwszym przypadku wyszłoby:
zgadza się?
8 gru 20:30
Marta: super! zaraz spróbuje pozostałe to jakbyś mógł sprawdzić potem byłabym wdzięczna
8 gru 20:30
Franek: spoko
8 gru 20:31
Marta: wyszło mi coś kosmicznego..
| (6xsinx + 3x2cosx)(4x3 + 8lnx)−(3x2sinx+4)*12x2+8x | |
| |
| (4x3 + 8lnx)2 | |
8 gru 20:41
Franek:
8 gru 20:45
Marta: czyli źle?
8 gru 20:46
Franek: dobrze
8 gru 20:47
Marta: oooo

to robie dalej.
8 gru 20:48
Marta: tylko co ja mam zrobić z arctg(5x+7) ?
8 gru 20:49
Franek:
arctg(5x+7) jest to funkcja złożona
| | 1 | |
[arctg(5x+7)]' = arctg |
| * [5x+7]' |
| | 1+ (5x+7)2 | |
8 gru 20:51
Marta: tu jest jeszcze większy kosmos, ale dobra.. próbujemy liczyć
8 gru 20:52
Marta: wyszło mi tak:
| | 5 | |
(4x3−12)arctg(5x+7) + (x4−12x)* |
| |
| | 25x2+70x+50 | |
8 gru 20:57
Marta: mam też problem z tym:
| | √3x2cos2x+4 + 1 | |
f(x)= |
| |
| | x2−7lncos2x | |
nie wiem kompletnie jak się za to zabrać
8 gru 21:03
Franek: | | 1 | |
√3x2cos2x+4 = (3x2cos2x+4)1/2 = |
| (3x2cos2x+4)−1/2 * (3x2cos2x+4)' |
| | 2 | |
8 gru 21:07
Franek:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
7lncos2x = 7 |
| * (cos2x)' = 7 |
| * 2cos2x * (2x)' = 7 |
| * |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
2cos2x * 2
8 gru 21:09
Franek: tam powinno być 2cosx
8 gru 21:11
Marta: niestety się zgubiłam w tym rozumowaniu.
najpierw licznik:
liczymy pochodną z (√3x2cos2x+4)' to nie bedzie wygladać to w ten sposób (√3x2cos2x)'
bo pochodna z 4 jest równa 0 ?
8 gru 21:17
8 gru 21:20
Marta: ok. czyli jak powinien wygladać końcowy wynik?
8 gru 21:24
Franek: yyy...
moment
8 gru 21:24
Franek:
Licznik
[(3x
2cos
2x+4)
1/2 +1]'*(x
2−7lncos
2x) − (
√3x2cos2x+4 +1)(x
2−7lncos
2x)' =
| 1 | | 1 | |
| *U{1}√3x2cos2x+4*(3x2cos2x+4)' − (√3x2cos2x+4 +1)(2x−7 |
| *(cos2x)' = |
| 2 | | cos2x | |
8 gru 21:34
Franek: duuuużo liczenia
8 gru 21:35
Marta: baaaaaardzo dużo liczenia

ale dziękuje za pomoc!

mam jeszcze jeden przykład
f(x)=(lnx)
arctgx
9 gru 12:36