matematykaszkolna.pl
trygonometria Alois~: Rozwiąż równanie: sin2x + 3cos2x =(3 +1 ) sinxcosx jestem tak cienka z tej trygonometrii że mnie to aż przerażać zaczyna.
8 gru 19:54
Alois~: o chwała znalazłam jakieś rozwiązanie ! emotka
8 gru 20:08
pigor: jest to równanie jednorodne ze względu na sinx i cosx , więc może np. tak : sin2x + √3cos2x =(√3 +1) sinxcosx ⇔ sin2x−sinxcosx+3cos2x−3sinxcosx= 0 ⇔ ⇔ sinx(sinx−cosx)−3cosx(sinx−cosx)=0 ⇔ (sinx−cosx) (sinx−3cosx)= 0 ⇔ ⇔ sinx−cosx= 0 lub sinx−3cosx=0 i dalej może sama . ... emotka
8 gru 20:11
Alois~: jeśli chodzi o rozwiązanie Bogdana z https://matematykaszkolna.pl/forum/58595.html to tam jest w 1) przypadku sinx=cosx użycie jednego ze wzorow redukcyjnych co zalapałam
 π 
sinx=cos(

−x)
 2 
i potem do czego to się ma bo tak srednio łąpie juz dalej emotka czy tp tak po prostu schematycznie spisane dodane 2kπ z racji ze to cos i dwa przypadki?
8 gru 20:34
pigor: ... tam błąd ... emotka przeoczenia powinno być sinx=cosx ⇔ sinx= sin(π2+x) i dalej z równości sinusów ...
8 gru 20:45
pigor: oczywiście umnie teraz błąd .... emotka przeoczenia no to jeszcze raz : ma byc tak: sinx=cosx ⇔ sinx= sin(π2x) i dalej tak jak tam .... emotka
8 gru 20:47
Alois~: o już teraz bardziej to widze jak same sin są emotka
8 gru 21:06