trygonometria
łomex: Rozwiąż równanie
sin2x + √3 cos2 x = (√3 + 1)sin x cos x
3 paź 21:25
runny:
sin
2x +
√3cos
2x = (
√3 + 1)sinx cosx
1 − cos
2x +
√3cos
2x = (
√3 + 1)sinx cosx
1 + cos
2x(
√3 − 1) = (
√3 + 1)sinx cosx / (
√3 + 1)
√3 + 1 + 2cos
2x = (4 + 2
√3) sinxcosx
2 +
√3 + cos2x = (2 +
√3) sin2x
Niech a = 2 +
√3
a + cos2x = a sin2x
a + cos2x = a
√1 − (cos2x)2
Niech t = cos2x
a + t = a
√1 − t2
a
2 + 2at + t
2 = a
2 (1 − t
2)
a
2 + 2at + t
2 = a
2 − a
2t
2
t
2(a
2 + 1) + 2at = 0
Dalej dokończ sam
3 paź 21:44
Bogdan:
Można rozwiązać troszkę prościej i bez dodatkowych zmiennych.
sin
2x +
√3cos
2x =
√3sinx cosx + sinx cosx
sin
2x − sinx cosx +
√3cos
2x −
√3sinx cosx = 0
sinx(sinx − cosx) −
√3cosx(sinx − cosx) = 0
(sinx − cosx)(sinx −
√3cosx) = 0
| | π | |
1) sinx = cosx ⇒ sinx = cos( |
| − x) ⇒ |
| | 2 | |
| | π | | π | |
⇒ x = |
| − x + k*2π lub x = π − ( |
| − x) + k*2π ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
⇒ x = |
| + k*π lub 0 = |
| + k*2π sprzeczność |
| | 4 | | 2 | |
k∊C
lub
| | π | |
2) sinx = √3cosx / : cosx dla cosx≠0 ⇒ tgx = √3 ⇒ x = |
| + k*π |
| | 3 | |
3 paź 22:09
runny: Sposób
Bogdana ładniejszy trzeba przyznać
3 paź 22:13
Gustlik: Bodzio, dobry sposób, przypomina rozwiazywanie równań wielomianowych metodą grupowania wyrazów.
4 paź 00:07
AS:
Wystarczy podzielić stronami przez cos2x
sin2x + √3*cos2x = (√3 + 1)*sinx*cosx |:cos2x
tg2x + √3 = (√3 + 1)*tgx
tg2x − (√3 + 1)*tgx + √3 = 0
Proste równanie kwadratowe
4 paź 11:55