Doprowadzenie do jednej potęgi
matematycznatragedia: ((2
3 * 5
−2)
−3)
−3 razy (5
2 razy 2
−5) przez (2
3 razy 5
−2 )
−3 pomoże ktoś? bo nie
wychodzi mi jedna potęga

(te minusy to ujemne liczby tylko mi dziwnie wyszedł znaczek

)
8 gru 19:33
dero2005: | | 52*2−5 | |
[(23*5−2)−3]−3 |
| |
| | (23*5−2)−3 | |
czy to tak ma byc?
8 gru 21:20
ght: Tak
8 gru 21:21
ght: tylko mianownik −−−> (23*5do potęgi −2) do potęgi −3
8 gru 21:22
ght: (( 23 * 5−2 ) −3 ) −3 * (52 * 2−5) / (23 * 5−2 ) −3))
8 gru 21:28
dero2005:
= ..... = 231*5−22
8 gru 21:31
ght: tylko ,że to powinno być sprowadzone do jednej potęgi dlatego mam problem
8 gru 21:32
dero2005:
jaka jest odpowiedź?
8 gru 21:33
ght: nie ma niestety
8 gru 21:34
dero2005:
jeżeli jest dwójka do jakiejś potęgi i piątka do jakiejś potęgi to tego nie da się pożenić
tylko muszą byc oddzielnie
8 gru 21:36
ght: Hmmmm w zadaniu jest : zapisz w postaci jednej potęgi...wiec moze dla 2 i 5... spróbuje to
zrobić biorąc tą odpowiedz
8 gru 21:37
ght: i jednak leże w potęgach...możesz krok po kroku mi to wytłumaczyć ?
8 gru 21:49
dero2005:
| ((23*5−2)−3)−3*52*2−5 | |
| = |
| (23*5−2)−3 | |
| | [23*(−3)*5−2*(−3)]−3*52*2−5 | |
= |
| = |
| | 23*(−3)*5−2*(−3) | |
| | [2−9*56]−3*5−2*2−5 | |
= |
| = |
| | 2−9*56 | |
| | 2−9*(−3)*56*(−3)*5−2*2−5 | |
= |
| = |
| | 2−9*56 | |
| | 227*5−18*5−2*2−5 | |
= |
| = |
| | 2−9*56 | |
= 2
27+(−5)−(−9)*5
−18+(−2)−6 = 2
31*5
−26
w pierwszej wersji musiłem pomylić się w dodawaniu potęg
skorzystaj ze wzorów
186
8 gru 22:18