GRANICA
Tom92: lim √9n2−4−3n = −4 ?
8 gru 15:16
Mila: | √9n2−4+3n | |
lim n→∞(√9n2−4−3n)=lim n→∞(√9n2−4−3n)* |
| = |
| √9n2−4+3n | |
| 9n2−4−9n2 | |
=lim n→∞ |
| = |
| √9n2−4+3n | |
| −4 | |
lim n→∞ |
| =0 |
| n(√9−4/n2+3) | |
8 gru 15:24
aniabb: i po co się tak męczyłam
8 gru 15:25
8 gru 15:26
Tom92: ok dzieki a sprawdzisz mi jeszcze jeden?
8 gru 15:26
aniabb: 3/4
8 gru 15:31
Mila: Zostawiam dla Ani.
8 gru 15:31
aniabb: jak 3 potęga to zostawiasz
8 gru 15:32
asdf: moge ja?
8 gru 15:33
aniabb: rób
8 gru 15:33
Tom92: ale bedzie 0 czy nie ?
8 gru 15:39
aniabb: nie, będzie 3/4
8 gru 15:39
asdf: jak do 3 potegi to zostawiasz

a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
1 | | a2 + ab + b2 | |
| = |
| |
a−b | | a3 − b3 | |
| 1 | |
limn→∞ ( |
| ) = |
| 3√n3 + 4n2 − n | |
| (3√n3 + 4n2)2 + n3√n3 + 4n2 + n2 | |
limn→∞ |
| = |
| n3 + 4n2 − n3 | |
| (3√n3(1 + 4/n)2 + n3√n3(1 + 4/n) + n2 | | 3 | |
limn→∞ |
| = |
| |
| 4n2 | | 4 | |
8 gru 15:41
Tom92: a wytłumaczy mi to ktos krok po kroku ?

ja licznik podniosłem do 3 potegi n
3 sie wyzerowało
8 gru 15:43
Tom92: jest na to jakas reguła ? Kiedy stostuje sie wzory skroconego mnozenia a kiedy podnosi do
potegi?
8 gru 15:48
asdf:

nie możesz tak policzyć...
Załóżmy, że w pudełku jest nieskończona ilość zapałek (nie wiadomo ile, np. 10
n), przy n→
∞.
Teraz z tego pudełka chcesz zabrać też n zapałek (n→
∞). To ile ich zostało? Nie będziesz
wiedzieć i nikt tego nie wie. Dlatego jest to symbol nieoznaczony. A w takim przypadku, gdy
chcesz dołożyć do 10
n(n→
∞) jeszcze n (n→
∞)zapałek to ile ich jest? Nieskończoność +
nieskończonośc =
∞.
P.S Jak źle wytłumaczone proszę mnie poprawić − dopiero teraz wpadłem dlaczego tak jest, więc
może źle to interpretuję..
8 gru 15:52
Tom92: no mniej wiecej rozumiem a potrafił bys wytlumaczyc mi jak sie liczy ze wzoru Eulera ? bo mam
| 3 | |
taki przykład lim [1+ |
| ]4n |
| n | |
8 gru 15:58
asdf: Nie miałem jeszcze Eulera, ale jest taki wzór:
| a | |
limn→∞ [1+ |
| )]n = ea, gdzie a ∊ℛ |
| n | |
To bawiąc się tym wzorem można dojść do takiej postaci:
| 3 | | 3 | |
limn−>∞(U{1 + |
| )4n = limn−>∞ ((U{1 + |
| )n)4 = (e3)4 = e3*4 = |
| n | | n | |
e
12
P.S Nie miałem tego więc nie wiem czy to prawda, czy nie. Ale wydaje mi się to sensowne.
8 gru 16:04
bąbel: prosze o szybka pomoc
lim (3n − √9n2−4n) n→∞
20 mar 19:36