granica
Tom92: √9n2−4 −3n tylko to jest pod pierwiastkiem √9n2−4 granica wyjdzie −4?
POMOZCIE PROSZE!
8 gru 15:05
Tom92: lim√9n2−4 −3n tylko to jest pod pierwiastkiem √9n2−4 granica wyjdzie −4?
8 gru 15:06
aniabb:
| | 9n2−4 − 9n2 | | −4 | | −4 | |
√9n2−4 − 3n = |
| = |
| = |
| = 0 |
| | √9n2−4 + 3n | | 3n(√1−4/9n2 +1) | | ∞*2 | |
8 gru 15:25
8 gru 15:26
kot: b) lim(3𝑛 − √9𝑛2 + 2𝑛 − 4)
𝑛→∞
18 gru 15:22
janek191:
| | 9 n2 − ( 9 n2 + 2 n − 4) | |
an = ( 3 n − √9 n2 + 2 n − 4 = |
| = |
| | 3 n + √9 n2 + 2 n − 4 | |
| | − 2 n + 4 | |
= |
| = U{ − 2 + 4n}{ 3 + √9 + 2n − 4n2 |
| | 3 n + √ 9 n2 + 2 n − 4 | |
18 gru 21:47
janek191:
| | − 2 + 0 | | 1 | |
lim an = |
| = − |
| |
| | 3 + 3 | | 3 | |
n−−>oo
18 gru 21:49