granice funkcji
kk: ile bedzie wynosić granica funkcji sinx/x przy x dążacym do +∞? dziękuję
7 gru 10:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
granica nieistnieje
z definicji granicy Heine'go wykaz że nie istnieje
7 gru 10:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu tfu
sorki
oczywiście 0
z tw. o 3 ciagach skorzystaj
7 gru 10:35
kk: − sinx/x <= sinx/x<= sinx?
7 gru 10:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w życiu
−1≤sinx≤1
a więc:
| | 1 | | sinx | | 1 | |
− |
| ≤ |
| ≤ |
| (bo x >0) |
| | x | | x | | x | |
7 gru 10:40
kk: dziekuję bardzo, a mam jeszcze pytanie dco do trudniejszych granic, jak mam obliczać granicę
kiedy dążą np. do π
mam taki przykład 1+ cosx/ sin2x przy x dązącym do π
7 gru 10:42
camus: zauważ, że
sin2 x = 1 − cos2 x = (1− cos x)(1+ cos x)
7 gru 10:47
kk: dochodzę do takiego punktu: 2+cosx/ 1 − cos2x i nie wiem czy dalej wyłączać przed nawias czy
co...
7 gru 10:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest
czy
i jakim cudem dochodzisz do tego co napisałeś
7 gru 10:53
kk: 1+cosx
przez
sin2x
7 gru 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1+cosx | | 1+cosx | | 1+cosx | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| −>  |
| sin2x | | 1−cos2x | | (1−cosx)(1+cosx) | | 1−cosx | |
7 gru 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
musisz się 'pozbyc' symbolu nieoznaczonego
tak jak to miało miejsce przy granicach ciągów
7 gru 11:00
kk: ah, tak, dziękuję, wyszło 1/2 zgodznie z odpowiedziami. A w innych przypadkach? nie wiem jak
postępować z π, π/4 etc. gdy mam np. taki przykład (cosx − cos π/4)/ (sinx − sinπ/4)
czy tu skorzystać ze wzrou na różniczę cos albo sin?
7 gru 11:05
7 gru 11:08
kk: nie wiem czy dobrze myśle...
tj. (−2sin x+π/4 * sinx−π/4)/ sin x − sinπ/4 i teraz korzystam z tw [sinx/x]* x = 1 przy
odpowiednich oznaczeniach i dochodzę do momentu −x2/2 + π2/4] / x−π/4 co nie podejrzewam
żeby było dobrze
7 gru 11:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
kk
| | x−π | |
skorzystaj ze wzoru aby zamienić różnicę w mianowniku na iloczyn  zobaczysz że sin |
| |
| | 4 | |
'się skróci'
7 gru 11:17
7 gru 11:18
kk: ale tu mam róznicę sinusnów a Pan polecił mi korzystać ze wzoru na sumę...
7 gru 11:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x−π/4 | |
a tak naprawdę to tam ma być sin |
| |
| | 2 | |
7 gru 11:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo widziałem sumę

skorzystaj z różnicy czyli 9 i 10 wzór
7 gru 11:20
kk: oki, już działam
7 gru 11:22
kk: no ja dalej niczego nie widze.... skróciłam 2 z 1/2 i pozostało mi coś takiego:
sin x + π/4 * sin π/4 −x / sin x −π/4 * cos π/4+x
obiecuje przestudiować na chwili wolnego jak pisać odpowiednie formuły
7 gru 11:28
kk: pomocy...
7 gru 12:11