zbieznosc szeregu
lll: zbadać zbieżnośc szeregu:
w mianowniku jest 2
√n
6 gru 23:12
Godzio:
Z kryterium o zagęszczeniu mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑2n * |
| = ∑ |
| ≤ ∑ |
| (dla n ≥ 8) |
| | 2√2n | | 2√2n−n | | 2n | |
Uzasadnijmy ostatnie przejście:
√2n − n ≥ n ⇔ 2
n/2 ≥ 2n
Przeprowadzimy dowód indukcyjny,
Dla n = 8
16 ≥ 16
Załóżmy prawdziwość nierówności dla n, pokażemy dla n + 1
2
(n+1)/2 = 2
n/2 * 2
1/2 ≥ 2n *
√2 ≥ 2n + 2
| | 1 | |
2n * √2 ≥ 2n + 2 ⇔ n√2 ≥ n + 1 ⇔ n ≥ |
| = √2 + 1, zatem nierówność jest |
| | √2 − 1 | |
prawdziwa dla każdego n ≥ 8,
Z kryterium porównawczego i kryterium o zagęszczeniu szereg jest zbieżny
6 gru 23:28
lll: a jest jakiś inny sposób? bo kryterium o zagęszczeniu nie mieliśmy
w zbiorze, z którego robię, do tej pory wszystkie dało się zrobić tylko z kryt. porównawczego
6 gru 23:32
lll: ?
7 gru 21:00
Basia:
Godziu a nie wystarczy , że
√n <
√n+1 ⇒ 2
√n < 2
√n+1 ⇒
7 gru 21:09
Basia: z porównawczego będzie chyba trudno
to co wyżej to kryterium d'Alemberta
7 gru 21:29
psik: Co to kryterium zagęszczenia?
7 gru 21:32
psik: to d'Alemberta rozumiem ale nigdy nie wiem jakie kryterium stosować :<
7 gru 21:34
lll: Basia, ale w D'Alemberta trzeba liczyć liczyć granice, jak licze granicę tego, to wychodzi 1
7 gru 21:54
lll: ?
7 gru 22:04
Basia: niekoniecznie;
Oryginalna treść kryterium jest taka:
jeżeli istnieje takie N, że dla każdego n≥N
to ∑a
n jest zbieżny
jeżeli natomiast istnieje takie N, że dla każdego n≥N
to ∑a
n jest rozzbieżny
wersja "graniczna" jest wnioskiem z wersji oryginalnej
ale właśnie się zastanawiam czy nie należałoby wskazać tego "p"
a to już nie będzie takie proste
7 gru 22:26
7 gru 22:55
Basia:
z porównawczego można tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| 22 | | 2√5 | | 2√6 | | 2√7 | | 2√8 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| 23 | | 2√10 | | 2√11 | | 2√12 | | 2√13 | |
| | 1 | | 1 | |
+ |
| + |
| +......................... < |
| | 2√14 | | 2√15 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(22−12)* |
| + (32−22)* |
| +(42−32)* |
| +................. = |
| | 2 | | 22 | | 23 | |
zbieżność pierwszego pójdzie z kryterium Cauchy'ego
drugi to szereg geometryczny zbieżny
ufffffffffff.....................
nie mam pojęcia skąd mi to przyszło do głowy
7 gru 23:10
Basia: drobny błąd tam jest:
trzecia od dołu
| | 1 | | 1 | | 2n | | 1 | |
= ∑[(n+1)2−n2] |
| = ∑(2n+1)* |
| = ∑ |
| + ∑ |
| |
| | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | |
reszta bez zmian
7 gru 23:18
lll: dzięki. a tak niewinnie ten szereg wyglądał
7 gru 23:22