zbieżność szregu
lll: zbadaj zbieżność szeregu:
chyba trzeba z kryterium porównawczego, ale nie wiem jak
6 gru 16:05
b.: najpierw uprość mianownik korzystając ze wzorów
218
6 gru 16:07
lll: e
logn = e
ln nln 10=(e
ln n)
1ln 10 = n
1ln10
| | 1 | |
no i jak to wstawię to mianownika to będzie szereg harmoniczny rzędu |
| <1, czyli |
| | ln 10 | |
szereg rozbieżny. może tak być?
6 gru 16:25
b.: zgadza się
6 gru 16:32
lll: dzięki
w mianowniku jest 2
√n
6 gru 16:53
b.: nie widzę żadnego prostego i szybkiego sposobu
można np. pokazać, że dla dużych k zachodzi
2k > k3
(np. przez indukcję lub z dwumianu Newtona)
można użyć odp. wersji kryterium o zagęszczaniu i *potem* np. kryterium Cauchy'ego
7 gru 11:07