Oblicz pochodna
ollekk: Obliczyć pochodne nastepujacych funkcji
y=
13x
3 −
32x
4 +
135x
5 − 2x
6
| | f(x+Δx) − f(x) | |
podkładam to do tego wzoru  Lim Δx→0 |
| |
| | Δx | |
Liczenie tego pierwszego to bedzie koszmar jakis...
6 gru 22:17
kylo1303: A nie mozesz skorzystac ze wzorow? Masz w poleceniu ze musisz policzyc z definicji?
6 gru 22:18
ollekk: hmm nic mi nie narzucaja
6 gru 22:20
amigass: ale po co to chcesz podstawiać pod ten wzór
[f(x)±g(x)]' = f'(x) ± g'(x)
6 gru 22:20
Maslanek: To skorzystaj z tego, że (xn)'=nxn−1
6 gru 22:20
kylo1303: Tzn sa gotowe wzory, twoj pierwszy przyklad sprowadza sie do tego:
(xn)' = nxn−1
Przy czym dodatkową wlasnosc pochodnych napisal ci amigass post wyzej.
6 gru 22:21
6 gru 22:22
ollekk: 13x3
6 gru 22:30
ollekk: kurcze jeszcze raz
| | 1 | |
( |
| x 3 )' = 13 * (x 3)'  ? itd? |
| | 3 | |
6 gru 22:34