Jakub: Narysuj trapez równoramienny i prostą równoległą dzielącą trapez na dwa trapezy mniejszy
na górze i większy na dole. Odcinek w środku trapezu (dolną podstawę małego trapezu)
oznacz jako x.
Trapezy są podobne co oznacza, że stosunek dwóch dowolnych boków małego (górnego) trapezu
jest taki sam jak stosunek odpowiednich boków dużego (dolnego) trapezu. Układam więc
równanie
4 x
---- = ----
x 9
Mnożę na krzyż
x
2=36
x=6
Mam ten odcinek, który rozdziela mi na dwa trapezy początkowy trapez.
Narysuj wysokość początkowego trapezu, jest ona dzielona na dwie wysokości małego
(górnego) trapezu (oznacz jako y) i dużego(dolnego) trapezu (oznacz jako 10-y).
Z faktu, że te trapezy są podobne układam równanie
y 6
------ = ----
10-y 9
Pomnóż na krzyż i dalej już łatwo znajdziesz y, a następnie pola trapezów (zobacz
868)