matematykaszkolna.pl
astiath: Witam. Mam jedno zadanko z ktorym sobie nie radze. Prosze o pomoc. Z gory dzieki. Tresc: trapez równoramienny o podstawach 4 i 9cm oraz wysokosci 10 cm podzielono na dwa trapezy podobne prostą rownolegla do podstaw. Oblicz pola otrzymanych trapezów.
14 cze 18:16
Jakub: Narysuj trapez równoramienny i prostą równoległą dzielącą trapez na dwa trapezy mniejszy na górze i większy na dole. Odcinek w środku trapezu (dolną podstawę małego trapezu) oznacz jako x. Trapezy są podobne co oznacza, że stosunek dwóch dowolnych boków małego (górnego) trapezu jest taki sam jak stosunek odpowiednich boków dużego (dolnego) trapezu. Układam więc równanie 4 x ---- = ---- x 9 Mnożę na krzyż x2=36 x=6 Mam ten odcinek, który rozdziela mi na dwa trapezy początkowy trapez. Narysuj wysokość początkowego trapezu, jest ona dzielona na dwie wysokości małego (górnego) trapezu (oznacz jako y) i dużego(dolnego) trapezu (oznacz jako 10-y). Z faktu, że te trapezy są podobne układam równanie y 6 ------ = ---- 10-y 9 Pomnóż na krzyż i dalej już łatwo znajdziesz y, a następnie pola trapezów (zobacz 868)
14 cze 19:59