TRYGONOMETRIA!
KASIA.:
WYZNACZ ZBIÓR WARTOŚCI FUNKCJI.
6 gru 20:08
pigor: ... , a masz odp.

bo mnie tak "na szybko" wychodzi
14 ≤ y ≤ 1 . ...
6 gru 20:18
KASIA.: odpowiedź taka powinna być: <12, 1>
6 gru 20:20
Mati_gg9225535: a nie 1/2 zamiast 1/4?
6 gru 20:21
Mati_gg9225535: wlasnie
6 gru 20:21
Mati_gg9225535: wiec moj sposób:
podstaw sobie za sin
2x = t , przy czym wiemy że
sinx ∊ <−1,1>
sin
2x ∊ <0,1>
wiec t ∊ <0,1>
badamy y=f(t) dla t =0
y=1
teraz dla t = 1
6 gru 20:24
6 gru 20:25
pigor: ,... , fakt, tamten "na szybko" był w pamięci, no to "na wolno"
jako, że nie lubię podstawiania , widzę to tak :
y=
1sin2x+1 ⇔ (sin
2x+1) y = 1 ⇔ sin
2x+1=
1y i 0 ≤
1y ≤ 1+1 ⇒
⇒ 0 ≤
1y ≤ 2 ⇔ 0 ≥ y ≥
12 ⇔
y∊<12; 1> − szukany zbiór wartości ..
6 gru 21:12