Bezwględność, pomocy
Bletki OCB:

Witajcie

Mam takie zadanie mam napisać wartość bezwzględną od ilustracji
4 kropka niech będzie daj my na to 3, a zielona 5. (liczby losowe, nie wiem czy mogą być
obojętne).
Jeśli nie da ułożyć z takich liczb, to wsadzcie tak jakie chcecie ja muszę schemat ogarnąć jak
to robić bo nie wiem jak sie zabrać do tego
6 gru 18:45
Bletki OCB: Poprawka, czerwona kropka −4, zielona 1
(zadanie z podręcznika) pomóżcie mi krok po kroku
6 gru 19:05
Bletki OCB: Albo nie, czerwona kropka 1, zielona 9. Teraz 100% dobrze będzie. Prosze o pomoc i sorki za
kłopoty
6 gru 19:09
Eta:
| | 1+(−4) | | −3 | | 1 | |
S = |
| = |
| = −1 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
r= 1−(−1 |
| )= (−1 |
| −(−4)= 2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Jesteś "duży" więc chodzisz na lewo lub na prawo od S czyli znak
>
|x−S |
> r
6 gru 19:19
Bletki OCB: <3
6 gru 19:20
Bletki OCB: Czyli mogło by być za równo |x−s|>r jak i |x+s|<r?
A czym się będzie wynik różnił jak będzie kropka zamalowana? Wtedy muszę wsadzić ≥ albo ≤ ?
6 gru 19:23
Bletki OCB: czy jeśli S jest na minusie to jest >, jak na plusie jest <. Tak?
6 gru 19:25
Eta:

S−− środek między 1 i 9
| | 9+1 | |
S= |
| = 5 r −−− odległość środka S od 1 i od 9 r= 9−s= 4 |
| | 2 | |
1/ "chodzisz na lewo lub prawo do nieskończoności" czyli jesteś duży zatem
>
2/ " siedzisz w "domku z mamą'' czyli jesteś malutki zatem
<
1/ |x −S |> r ⇒ |x−5| >4
2/ |x−S|< r ⇒ |x−5| <4
6 gru 19:31
Eta:

Podaj odpowiedzi za pomocą nierówności z modułem
dla 1/ ..........
2/ ..........
Zobaczę, czy nauka nie poszła w las
6 gru 19:34
6 gru 19:37
Eta:
Ja czekam na odpowiedź !
6 gru 19:47
Eta:
Hmm ........... i się zmył
6 gru 19:56
PW: @Eta: „siedzisz w domku z mamą ...” rewelacja, tego nie znałem. To nawet lepsze niż liczenie na
krowach.
6 gru 21:40
Eta:
6 gru 22:01