Przedstaw w postaci potęgi liczby 2.
aaav: Przedstaw w postaci potęgi liczby 2.
a) 1 nad pierwiastek z dwóch
b) pierwiastek trzeciego stopnia z 4
6 gru 17:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
w sensie ...
√2
6 gru 17:12
6 gru 17:12
aaav: w teorii akurat tego nie ma
6 gru 17:33
PW: "1 nad pierwiastek z dwóch" nie ma definicji. Określenia "n nad k" używa się do odczytania
symbolu Newtona
w którym n≥k i obie liczby są naturalne.
czyta się "1 dzielone przez pierwiastek z 2", w skrócie "1 przez
√2".
7 gru 21:27
Krzysiek : | | 1 | | √2 | |
Pewnie chodzi o to |
| = |
| =21/2−21 to policz Przedtem usunalem niewymiernosc |
| | √2 | | 2 | |
z mianownika a takze wzor na dzielenie poteg o tych samych podstawach
b)
3√4=4
1/3=(2
2)
1/3=2
2/3 tutaj 4=2
2 a takze wzor
n√a=a
1/n i tez wzor (a
n)
m=a
n*m
i tyle
8 gru 00:17
Basia:
| | √2 | |
@Krzysiek |
| ≠ 21/2 − 22 |
| | 2 | |
8 gru 00:49
Krzysiek : Czesc Basiu. Ale ja napisalem −21
8 gru 15:57
Krzysiek : DObra juz wiem . napisalem jaki wzor zastosowac a zamiast odjac wykladniki to odjalem postawy.
tak masz racje . A mowilem zeby nie pisac w nocy zwlaszcza po pracy Pozdrawiam
8 gru 16:03
lol: 43
2 lis 09:24
a7:
(22)3=22*3=26
2 lis 09:49