___
Minaj: Prosze pomóżcie mi policzyć pierwsza i drugą pochodną funkcji
√8x2−x4
| | 4−x2 | |
pierwsza po skróceniu wzytskiego wyszła mi |
| (nie wiem czy dobrze |
| | √2−x2 | |
a przy drugiej gmatwam się od pół godziny próbuje na rózne sposoby ale nie moge dojsc do
konca..
6 gru 15:28
Minaj:
6 gru 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | | | 4−x2 | | −2x*√2−x2 − |
| *(−2x) | | | 2√2−x2 | |
| |
f'' = |
| |
| | (2−x2) | |
6 gru 15:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamietaj o dziedzinie funkcji
6 gru 15:43
Minaj: | | 3x3−8x | |
Wyszło mi coś takiego |
| dobrze? |
| | √(√2−x2)3 | |
6 gru 16:03
Minaj: tylko nie wiem czy sie nie rąbnałem w liczniku, chyba powinno być x3−8x
6 gru 16:05
Minaj: Dobrze policzyłem?
6 gru 16:10
Mila: Pierwsza pochodna źle.
| | 1 | | 16x−4x3 | | 8x−2x3 | |
(√8x2−x4)'= |
| *(8x2−x4)'= |
| = |
| |
| | 2√8x2−x4 | | 2√8x2−x4 | | √8x2−x4 | |
6 gru 16:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
wygląda dobrze
sprawdź sobie w wolframalpha.com
6 gru 16:30
Minaj: Mila, jak pierwsza źle jak to to samo co Ty napisałas...
6 gru 20:34
Mila: Zaraz sprawdzę.
6 gru 21:00
6 gru 21:06
Minaj: no tak dalej wyciągnąłem i skróciłem x i 8 i zostało to co pisałem wyżej
6 gru 21:53
Mila: Mogłeś skrócić przez x.Przez 8 nie!
6 gru 21:57
Minaj: nie, nie x wyciągnąlem przed pierwiastek i skróciłem a potem z 8 zrobiłęm 4*2 i
spierwiastkowałem 4 z czego wyszło 2 i skróciłem wtedy, a pod pierwiastkiem została ta 2 z 8
6 gru 21:59
Minaj: skoro zaczelismy jeszcze raz ten temat to mam pytanie
6 gru 22:02
Minaj: licząc pierwiastki z 2 pochodnej wyszło mi x=0 x=2√2 i x=−2√2 jaka będzie w tym wypadku
wklęsłość wypukłość i pkt przegięcia?
6 gru 22:04
Minaj:
6 gru 22:09
Minaj: Mila? Artur?
6 gru 22:24
Minaj: anyone?
6 gru 22:48
Minaj: ale dlaczego liczysz maksima z pierwszej pochodnej jak liczy sie z drugiej?
7 gru 00:07
Minaj: Tak wogóle to ja tamto źle zrobiłem (sowim sposobem)?
7 gru 00:09
Minaj: swoim sposobem*
7 gru 00:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
ekstremum nie liczy się z drugiej pochodnej tylko z pierwszej
pierwsza pochodna mówi nam o monotoniczności funkcji ... w tym o tym czy jest punkt podejrzany
o ekstremum czy nie.
To czy jest tam ekstremum można sprawdzić na dwa sposoby:
a) licząc drugą pochodną i sprawdzić czy się zeruje w tych punktach (wtedy to nie jest
ekstremum)
b) patrząc na szkic wykresu pochodnej określić czy dochodzi do zmiany znaku w otoczeniu
badanego punktu (wtedy jest ekstremum) czy nie (wtedy go nie ma)
7 gru 00:10
7 gru 00:14
Minaj: nie no dobrze tam chdoziło o wklęsłosći wypukłosc sorki
7 gru 00:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
ekstremum a punkt przegięcia to są DWIE różne rzeczy
zarówno ekstremum jak i punkt przegięcia to miejsca w których kolejne pochodne MOGĄ się
zerować.
Dlatego fakt, że druga pochodna zeruje się dla jakiegoś x0 nie oznacza, że jest tam punkt
przegięcia (przykład: f(x) = x4 .... f''(x) = 12x2 ... jak widać dla x0=0 f''=0 ...
natomiast tam nie ma punktu przegięcia tylko ekstremum).
Tak samo jest z ekstremum lokalnym −−− zerowanie pierwszej pochodnej jest jedynie warunkiem
koniecznym, ale nie wystarczającym
7 gru 00:17
Minaj: ja już nie wiem, dobrze tamto liczyłem? tą 2 pochodną i wklęśłość i wypukłość
7 gru 00:17
Minaj: czyli jeśli x0 z pierswszej pochodnej jest równy 0 i x0 od drugiej pochodnej jets równy 0 to
dopiero wtedy jest pewnosc ze to ekstremum tak?
7 gru 00:21
Minaj: coś pokręciłem
7 gru 00:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
nieee
jeżeli x0 z pierwszej i z drugiej pochodnej =0 to nadal nie wiesz czy to jest ekstremum czy
punkt przegięcia ... 'badasz dalej'
dlatego prościej zrobić szkic wykresu pochodnej i na jej podstawie ocenić gdzie są ekstrema
7 gru 00:26
Minaj: ok, a jak z liczeniem tych moich wklęśłosci i wypukłości?
7 gru 00:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ania napisała że dobrze ... więc zapewne dobrze ... nie sprawdzałem
7 gru 00:32
Mila: Pokręciłeś i nie chcesz "słuchać" co się do ciebie mówi.
Pierwsza pochodna źle, nie możesz tak upraszczać, jak napisałeś.
Wyłączając x z pierwiastka masz
√x2=|x|
Jutro napiszę Ci po kolei jak liczę pochodną I II. Teraz dobranoc.
Ekstremum
Pierwsza pochodna 0 i ta pochodna zmienia znak przy przejściu przez x0.
7 gru 00:35
Minaj: Ale tu Ania sie nie wypowiadała..
7 gru 00:35
Minaj: jutro mam kolokwium Mila
7 gru 00:35
Minaj: jak zdążysz to napisz przed 9 jutr rano to jeszcze mi to pomoże
7 gru 00:40
7 gru 00:46
Mila: Ekstrema Ci wyjaśniłam z I pochodnej.
Druga pochodna ujemna to znaczy , że wykres jest wypukły, co widać na wykresie.
7 gru 00:55
Mila:

Dziedzina funkcji
8x
2−x
4≥0⇔x∊<−2
√2;2
√2>
miejsca zerowe:
√8x2−x4=0 ⇔x=0 lub x=−2
√2 lub x=2
√2
f '(x)=0 ⇔2x(4−x
2)=0
x=0 lub x=2 lu x=−2
f '(x)>0⇔x(2−x)(2+x)>0 i x∊D
x∊(−2
√2;−2) lub x∊(0;2) tam funkcja jest rosnąca
ekstrema F
minx=0 dla x=0
f
max=4 dla x=−2,
f
max =4 dla x= 2
a także na krańcach dziedziny
f
min=0 dla x=−2
√2
f
min=0 dla x=2
√2
x=
7 gru 01:13
Mila: Nie zapomnij o założeniach:
f '(x)
dziedzina x≠0 i x≠2√2 i x≠−2√2
W zerze pochodna nie istnieje.
7 gru 14:24