...
asdfg: Witam, moglibyście pomóc mi w policzeniu pierwszej i drugiej pochodnej tej oto funkcji:
Bardzo proszę o pomoc
6 gru 11:56
6 gru 11:58
asdfg: | | 25 | | 100 | |
Czy dobrze mi wyszło, że pierwsza pochodna to − |
| a druga |
| |
| | (x+1)4 | | (x+1)4 | |
6 gru 12:09
camus: ale wiesz o tym, że (x+1)−4 = −4(x+1)−4−1=−4(x+1)−5
6 gru 12:14
asdfg: a czemu do −4 ?
6 gru 12:21
camus:
Mam nadzieję, że widzisz analogię.
6 gru 12:24
asdfg: no nie bardzo..
6 gru 12:27
camus: To ja tak się spytam, skąd w twoim rozwiązaniu otrzymałeś w liczniku 25 pierwszej pochodnej?
6 gru 12:34
asdfg: | | 20 | |
pomysliłem się, teraz wyszło mi |
| |
| | x+1 | |
6 gru 12:39
asdfg: pierwsza pochodna
6 gru 12:39
camus: jesteś pewny, co do mianownika?
6 gru 12:40
asdfg: | | 20 | |
a dokładnie to na minusie jeszcze  czyli − |
| |
| | x+1 | |
6 gru 12:40
asdfg: chwila, napisze jak robiłem
6 gru 12:41
asdfg: | | 4 | | 20(x+1)4 | | 20 | |
− |
| * 5(x+1)4 = − |
| = − |
| |
| | (x+1)5 | | (x+1)5 | | x+1 | |
6 gru 12:43
camus: Mogę widzieć, dlaczego mnożysz dodatkowo przez (x+1)4?
6 gru 12:44
asdfg: no bo to funkcja złożona i mnoże przez ((x+1)5)'
6 gru 12:46
asdfg: chyba, że... mnoże przez ((x+1)4)' bo biore pochodna mianownik z pierwszej funkcji funkcji
tak?
6 gru 12:49
Aga1.:
A to może ze wzoru na pochodną ilorazu.
| | 5 | | −4*5(x+1)3 | | −20 | |
( |
| )'= |
| = |
| =−20(x+1)−5. |
| | (x+4)4 | | (x+1)8 | | (x+1)5 | |
6 gru 12:50
asdfg: nie roumiem... to nie jest złozona pochodna, ja w ogóle źle robie o co chodzi

6 gru 12:53
camus: To jest funkcja złożona, tyle że
niech f(x) = x+1
g(x) = x2
g(f(x)) = (x+1)2 //w miejsce x w funkcji g, wstawiliśmy cały f(x)
zatem pochodna g(f(x))' = g'(f(x)) * f'(x) = 2(x+1) * (x+1)' = 2(x+1)*1
Podobnie jest u ciebie w przykładzie.
6 gru 12:54
asdfg: to skoro to jest pochodna złozona to czemu Aga 1 robi tak jak by to nie byłą pochodna złozona,
zwykłym ilorazem?
6 gru 13:03
asdfg: a co do tego camus co napisałes to ja nie wiem jak ja mam to przeniesc na swoja funckji,
wychodzi wtedy co innego niz u Aga1
6 gru 13:04
camus: Można na dwa sposoby, a nawet więcej.
6 gru 13:04
6 gru 13:07
camus: 5(x+1)
−4 − twoja funkcja
pochodna pierwsza
| | −20 | |
5*(−4)*(x+1)−4−1*(x+1)' = −20(x+1)−5*1 = |
| |
| | (x+1)5 | |
wykorzystałem tutaj
(a
n)'=na
n−1 i wzór na pochodną złożenia; (x+1) to moja funkcja wewnętrzna i pochodna z
niej wynosi 1, zaś 5x
−4 to moja funkcja zewnętrzna i pochodna z niej wynosi −20x
−5
6 gru 13:08
asdfg: a co ja źle robiłem ze mi sie skróciło?
6 gru 13:11
asdfg: 12:43
6 gru 13:11
camus: mnożyłoś przez (x+1)4 zamiast przez pochodna z (x+1) − nie wiem dlaczego to robiłoś, ale teraz
będziesz wiedziało
6 gru 13:11
asdfg: a to nie ejst tak ze jedna funkcja to ułamek druga to nawias do potegi i trzecia to co w
nawiasie?
6 gru 13:13
camus: eh, zrobię to specjalnie dla ciebie, wersja łopatologiczna
g(x) =
5x4
f(x) = x+1
Czy to jest logiczne, do tej pory?
6 gru 13:16
asdfg: no tak to w takim razie po co wzór na pochodną ułamka...
6 gru 13:17
camus: Ja uwielbiam jak mi ludzie nie odpowiadają na pytanie.
Wyobraź sobię funkcję
| | x2+4x−3 | |
f(x) = |
| , to tutaj trochę ciężko wywnioskować złożonie, a tak mamy wzór |
| | ex − ln x | |
na pochodną ilorazu funkcji
6 gru 13:20
asdfg: moge używać wzoru na pochodna ilorazu nawet jak jest funkcja żłozona?
6 gru 13:25
asdfg:
6 gru 13:31
camus: Tak, aczkolwiek zawsze musisz uważać, czy dana funkcja nie jest złożona. No i oczywiscie,
iloraz musi występować.
6 gru 13:31
asdfg: co masz na myśli mówiąc uważać czy dana funkcja jest złozona?
6 gru 13:39
camus: eh, możesz szybko policzyć dla mnie taką pochodną
6 gru 13:40
asdfg: szczerze mówiąc to nie bo nie wiem jak.. nei wiem czy mam licznik traktować jako dwie funkcje
czy nie, tak samo z mianownikiem ? czy zrobić jako iloraz czy jak? nie wiem..
6 gru 13:54
asdfg: pomożesz mi jakoś?
6 gru 13:59
gość: | | 2x2 | | (2x2)' * lnx2 − (lnx2)' * 2x2 | |
( |
| ) ' = |
| = |
| | lnx2 | | (lnx2)2 | |
| | | | 1 | | 4x * lnx2 − |
| * (x2)' * 2x2 | | | x2 | |
| |
= |
| = |
| | ln2x2 | |
| | | | 1 | | 4x * lnx2 − |
| * 2x * 2x2 | | | x2 | |
| |
= |
| = |
| | ln2x2 | |
6 gru 14:06
asdfg: czyli lnx2 traktujemy jako złożoną i licząc wzorem na iloraz gdy licze pochodna tego logarytmu
to licze normalnie pochodną lnx i potem jeszcze wymnazam przez pochodną x2 tak?
6 gru 14:43
asdfg:
6 gru 15:06