matura
PuRXUTM: Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania
x
2−2xsinα−cos
2α=0 jest równa 3 ?
| | √2 | | √2 | |
doszedłem do tego że sinα= |
| v sinα=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
α= |
| +2kπ lub α= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | |
α= |
| +2kπ lub ... tego drugiego przypadku nie wiem |
| | 4 | |
5 gru 23:16
Eta:
| | π | | π | |
α= − |
| +2kπ v α= π+ |
| +2kπ , k∊C |
| | 4 | | 4 | |
5 gru 23:24
Eta:
Jeszcze sprawdzić czy Δ>0
5 gru 23:25
PuRXUTM: deltę sprawdziłem,

dzięki
5 gru 23:29
Eta:
5 gru 23:30
PuRXUTM: | | π | | kπ | |
a rozwiązanie mogę tak zapisać α= |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | |
5 gru 23:32
Eta:
Możesz
5 gru 23:35
PuRXUTM: dziękuje za pozwolenie

Jak tam noga, czy kostka? bo nie pamiętam
5 gru 23:37
Eta:
Kostka ? ( ale nie Rubika?

powolutku wraca do normy, byle do Sylwestra
5 gru 23:38
PuRXUTM: to się cieszę

Tylko bądź dzisiaj grzeczna to może do Ciebie Mikołaj przyjdzie
5 gru 23:40
Ajtek:
I Boney M., i ABBA...
Tany, tany, tany...

.
Zdrowia
Eta na Mikołaja

.
5 gru 23:41
PuRXUTM: Witaj Ajtek, dawno się nie widzieliśmy
5 gru 23:42
Eta:
Dziękuję Wam
5 gru 23:43
Ajtek:
Witaj
PuRXUTM 
Może inaczej, nie pisaliśmy w jednym wątku

.
5 gru 23:44
PuRXUTM: nie nie dawno mnie nie było, kurcze na pomaganie nie mam czasu... matura... zresztą znudziło mi
się ciągłe rozwiązywanie tych samych zadań, więc najczęściej wpadam jak sam czegoś nie umiem,
wiem trochę to egoistyczne ale matma zbrzydła by mi...
5 gru 23:46
Ajtek:
Zawsze możesz "wisieć w wolnych chwilach" tak jak ja to robię. Jeżeli zadanie nie sprawia
przyjemności rozwiązania to nie robisz.
Zacznij dawać wskazówki, podpowiedzi

.
5 gru 23:51
PuRXUTM: mam takie pytanie
jeżeli mam obliczyć log
a b=x a mam log
b a=...(coś tam) to jest na to jakiś wzór
5 gru 23:57
5 gru 23:59
PuRXUTM: dzięki
6 gru 00:02
6 gru 00:03
Ajtek:
Można go łatwo wyprowadzić:
| | logbb | | 1 | |
logab= |
| = |
| |
| | logba | | logba | |
warunki: a>0 i a≠1
6 gru 00:05
Ajtek:
Oraz b>0 i b≠1
Nie to mi sie kliknęło
6 gru 00:06
PuRXUTM: przepraszam... myślałem że takiego tu nie będzie bo kojarzyłem że są tylko podstawowe...
6 gru 00:06
PuRXUTM: dzięki wszystkim, kładźcie się już spać bo Mikołaj już grasuje, i jeszcze go wypłoszycie...
6 gru 00:07
Ajtek:
Nie jestem przygotowany na Mikołaja, mam dziurę w skarpetce
6 gru 00:08
PuRXUTM: albo jeszcze jedno zadanie na zakończenie, bo nie rozkminiam,
W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy jest równy 1 a ostatni −15. Oblicz sumę wyrazów tego ciągu
jeśli wiadomo że drugi trzeci i szósty są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
6 gru 00:10
aniabb:
(1+2r)
2=(1+r)(1+5r) policz r
6 gru 00:14
PuRXUTM: osz kurde nie wpadłem na to... dzięki Ania
6 gru 00:15
PuRXUTM: dobra spadam dzięki wszystkim jeszcze raz za pomoc
6 gru 00:20