LOgarytmy
wojtek210696: Cześć
Jak to zrobić
251−log5 4
5 gru 22:50
aniabb: 25 / 16
5 gru 22:51
5 gru 22:52
Eta:
25*5log5(4−2)= 25*4−2=......
5 gru 22:52
wojtek210696: A jak rozłożyć
25log5 4
Bo to w rachunkach wychodzi ? Jest na to wzór
5 gru 23:06
wojtek210696: Bo 5log5 4 no to łatwo wyjdzie 4 .
a jak jest 25 to co ?
Przerzucamy kwadrat z 52 do logarytmu , czyli 52 log5 4 , a następnie 2 na 4 (42 ) ?
Jest jakiś krótszy spósób ?
5 gru 23:09
wojtek210696: I jak , to jest poprawnie ?
Też mi wyszło 25/16
5 gru 23:11
Mila: Eta Ci rozpisała. 22:52
5 gru 23:12
wojtek210696: ok , dzięki

załapałem
A teraZ JEszcze mam coś takiego
log
2 4= a i log
2 3
2 = b => log
7 36
To wyjdzie (a+ B) / log
2 7? tak

?
5 gru 23:24
aniabb: tak
5 gru 23:26
wojtek210696: ok
5 gru 23:28
wojtek210696: Ale za to nie wiem , jak się za ten przykład zabrać

log
4 3 = a i log
4 5 =b => log
4 1,8 = ?
5 gru 23:32
aniabb: 1,8 = 18/10 =9/5
log4 9/5 = log49 − log45 = 2log43−log45 = 2a−b
5 gru 23:34