wyznacz miejsce zerowe funkcji kwadratowej
kasia: y = −x2 + x − 3
Δ=−11
i co dalej?
prosze o pomoc
5 gru 19:31
xyz: brak miejsc zerowych
5 gru 19:31
kasia: y = x2 − 3x − 2
5 gru 19:59
Beti: czyli ile wynosi delta?
5 gru 20:01
kasia: to juz mam
5 gru 20:02
kasia: y = x2 + x − 3
5 gru 20:05
kasia: Δ=13 i co dalej
5 gru 20:06
5 gru 20:09
Beti: czyli √Δ = √13
i obliczasz x1 i x2
5 gru 20:10
5 gru 20:13
5 gru 20:18
kasia: dobrze? i jak zaznaczyc te miejsca zerowe na wykresie?
5 gru 20:19
kasia: ogolnie wiem jak zaznaczyc ale z pierwiastkiem nie robilam jeszcze tego typu zad
5 gru 20:20
kasia: proszę o pomoc
5 gru 20:20
L.: √Δ = √13
a nie √3
5 gru 20:21
Piotr:
spokojnie
√13 a nie
√3
zaznaczasz normalnie
5 gru 20:21
Beti: nie √3 tylko √13
a zaznaczasz je "na oko" −−> wystarczy, żebyś uwzględniła ich kolejność na osi, kierując się
tym, że x1 jest ujemne, a x2 jest dodatnie
5 gru 20:21
kasia: sorka zapomnialam 1 dopisac
5 gru 20:22
kasia: moglby ktos mi o narysowac
5 gru 20:24
Piotr:
ale po co to rysowac ? masz do rozwiazania nierownosc ?
5 gru 20:25
kasia: musze narysowac parabole i zaznaczyc miejsca zerowe
5 gru 20:26
Beti:
5 gru 20:27
kasia: dzieki
5 gru 20:28
x:
5 gru 20:30