Rozwiąż równanie cosx
Ania: Rozwiąż równanie cosx= −√3/2
I mam napisane, że to się równa =5π/6
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd to wiadomo. Ja myślałam, że to np. π/6
5 gru 18:26
5 gru 18:29
Ania: Ok, rozumiem już czemu nie moja odpowiedź, ale z wykresu nie da się odczytać dokładnie, że to
5π/6, prawda?
5 gru 18:36
Ania: Bo ogólnie, ja to powinnam obliczyć, tylko do tego zadania były podane odpowiedzi, a ja nie
wiem jak to obliczyć np. też w innych przypadkach...
5 gru 18:37
Saizou :

da się tylko trzeba zrobić w miarę dokładny wykres
| | π | |
jedna kratka na osi x = |
| |
| | 6 | |
5 gru 18:40
Mati_gg9225535:
lecz Ty masz
więc robi się tak:
| | π | | π | |
x = (π− |
| ) +2kπ v x = (π + |
| ) + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 7 | |
x= |
| π + 2kπ v x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
5 gru 18:41
krystek: Cos jest ujemne w II i III ćwiartce
| | √3 | | π | |
i wiesz ,że |
| =cos |
| |
| | 2 | | 6 | |
| | √3 | | π | | π | |
− |
| = cos(π− |
| ) lub cos(π+ |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
5 gru 18:42
Mati_gg9225535: Saizou chyba ten wykres zielony powinien przecinac cos o jakies pol krateczki niżej ; >
5 gru 18:45
Saizou : właśnie coś mi nie pasowało
5 gru 18:46
krystek: Oj Mati √3{2}<1
5 gru 18:46
Ania: A to π w nawiasie bierzemy dlatego, że cos jest ujemny w II i III tak? I wtedy obojętne czy
dodajemy, czy odejmujemy to π/6 bo będzie zawsze w ćwiartce z ujemnym cosinusem tak?
A jak mam teraz tgx= −1, tg jest ujemny w II i IV ćwiartce, to rozpisać to jakoś?
5 gru 18:53
Ania: Ok, rozumiem, że to ze wzoru redukcyjnego mam policzyć tg(180−α)= −tgα ?
5 gru 19:16
krystek: I okres tg wynosi 180 stopni . Przy sin i cos mamy dwie odpowiedzi , ponieważ ich okres wynosi
360
5 gru 19:21
Ania: Trochę nie rozumiem. Zacznę od początku.
Mam sinx=1/2 i do tego jest jedna odpowiedź, obliczona w taki sposób. sinx=1/2 sin1/2=π/6, odp
π/6 +2kπ
Czy to też można jakoś obliczyć ze wzorów redukcyjnych?
Później mam to cosx=−√3/2 i do tego też jest jedno rozwiązanie 5π/6+2kπ,
następnie tgx=−1 i to patrzę ze wzoru tg(π−α)=−tg. Nie rozumiem czemu cos nie wychodzi nam z
tego cos(π−π/6)=−cosπ/6 czyli π/6. Raz odejmujemy w tym nawiasie π a raz nie? Już się
całkowicie zgubiłam...
5 gru 19:58
krystek: Jeszcze raz
| | 1 | |
sinx= |
| i tutaj masz Dodatnie w I i II ćwiartce |
| | 2 | |
| | π | | π | |
six=sin |
| lub sinx=sin(π− |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
x1= |
| +2kπ lub x2= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
5 gru 20:07
Ania: Kurde to czemu w książce jest jedna odpowiedź? Błąd? W internecie też znalazłam z 1
rozwiązaniem.
A jak mam tg(3x)=1 to rozbić to na wzór potrojonego kąta i jakoś z tego liczyć?
Przepraszam, że tak męczę, ale całkowicie się zgubiłam...
5 gru 20:16
krystek: Chyba ,że masz warunek do jakiego przedziału ma należeć x
W innym przypadku dwie możliwości
Podaj treśc zad,
5 gru 20:19
Ania: O matko, przepraszam Cię, drugie rozwiązanie było na 2 stronie. Nie ma przedziału. Jest
polecenie rozwiąż równanie, ale dla odmiany mam inny wynik w tym cosx=−√3/2 , bo w książce
pojawiają się odp. 5π/6 + 2kπ ⋁ −5π/6 + 2kπ , a z tego co mi pomogliście wychodzi 5π/6 + 2kπ
i 7π/6 + 2kπ
Jeszcze mam do rozwiązania ctx=− √3 i tu będzie jedno rozwiązanie tak? I tg(3x)=1 . Mam
pytanie do tej okresowości. Rozumiem, że tg i ctg mają ten okres 180 a sin i cos 360, ale nie
wiem co to oznacza tak do końca. Bo na ten tg(..)=−tg też są dwa wzory... Da się to jakoś
wytłumaczyć?
5 gru 20:32
Ania: Ok, rozumiem już. Dziękuje za wszystko!
6 gru 11:59