Jakub: Zadanie z indukcji a nie indukci. Popatrz na lewą stronę. W menu masz link indukcja
matematyczna i tam jest trochę przykładów. Rozwiązanie w skrócie wygląda tak:
1. Sprawdzam dla n=1
L=1
P=1/3*1*(2*1-1)(2*1+1)=1
L=P
2. Założenie
1
2+3
2+6
2+...+(2n-1)
2=1/3n(2n-1)(2n+1)
3. Teza
1
2+3
2+6
2+...+(2n-1)
2+(2n+1)
2=1/3(n+1)(2n+1)(2n+3)
4. Dowód tezy
L=1
2+3
2+6
2+...+(2n-1)
2+(2n+1)
2 = /korzystam z założenia/ =
=1/3n(2n-1)(2n+1)+(2n+1)
2=
=1/3 (2n+1) [n(2n-1)+3(2n+1)]=
=1/3 (2n+1) [2n
2-n+6n+3]=
=1/3 (2n+1) [2n
2+5n+3] = /rozkładam na postać iloczynową zobacz
69)
=1/3 (2n+1)(n+1)(2n+3)=
=1/3(n+1)(2n+1)(2n+3)=P
Wychodząc z lewej strony przekształciłem do prawej, czyli udowodniłem tezę korzystając z
założenia.
i cały dowód indukcyjny...