Obliczanie sinusów
AnkaEkonomia: Jak mogę obliczyć sin2 25◯ + sin2 65◯ ? Będę bardzo wdzięczna za szybką i dokładną
odpowiedź.
5 gru 13:50
Ajtek:
sin65
o=cos25
o 
.
5 gru 13:51
5 gru 13:54
ICSP: mam dobry dzień

Proszę nie psujcie mi go
5 gru 13:54
AnkaEkonomia: Czemu? Jak? Skąd?
Niewiele mi to mówi... Aha. Wtedy będzie jedynka trygonometryczna. No dobrze. Ale skąd mam
wiedzieć, że akurat sin65◯=cos25◯?
5 gru 13:56
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
Czy ja coś napisałem nie tak

?
5 gru 13:57
AnkaEkonomia: ICSP Przez przypadek 2 razy wstawiłam ten sam post, nie ogarnęłam
5 gru 13:57
ICSP: Witaj
Ajtek 
Po prostu nie chce mi się czyścić forum z powtórek
5 gru 13:58
5 gru 13:58
ala: Wyznacz α,α∊(0*,90*),wiedząc ,że tgα=1 Nie rozumiem tego zadania,przecież wystarczy,że spojrzę
do tabeli i będę wiedziała,że to 45*...
5 gru 13:59
Ajtek:
Aha.
Już myśłałem, że wielbłąda walnąłem

Witaj
aniabb 
.
5 gru 13:59
ICSP: ala no i dobrze spojrzysz. Uwierz że niektórym osobom takie zwykłe spojrzenie do tabelki
sprawia ogromnie kłopoty
5 gru 14:01
ala: ..ale w zadaniu jest napisane :wyznacz...więc chyba to trzeba jakoś wyliczyć?
5 gru 14:02
AnkaEkonomia: A! Dziękuję Wam

Już będę wiedzieć. U nas na humanie trygonometria ograniczała się
jedynie do wyliczania kątów w trójkącie, a teraz dopadła mnie obojętne czy w równaniach, czy
liczbach zespolonych, granicach ciągów... A że z samej trygonometrii mam zaległości to mi ze
wszystkim ciężko.
5 gru 14:03
ICSP: tgx = 1 ⇒ x = 45
o i już wyliczyłem
5 gru 14:06
ala: 
..dzięki.Zdecydowanie wolę trudniejsze zadania,bo myślę ,że w tych łatwiejszych jest jakiś
haczyk
5 gru 14:07