asymptoty
omletoks: znajdź asymptoty funkcji
lim
−2−0 = −
∞
lim
−2+0 = +
∞, x=−2 obustronna as. pionowa f
lim
1−0= −
∞
lim
1+0= +
∞
dla czego x=1 nie jest asymptotą pionową
5 gru 12:50
MQ: Bo limx→1f(x)=−3
5 gru 13:12
MQ: Przepraszam, nie −3 tylko 1, ale to nie zmienia faktu, że nie ma asymptoty.
5 gru 13:14
aniabb: bo jak wstawisz 1 to masz 0/0 a nie ∞
więc musisz rozpisać licznik ze wzoru skróconego mnożenia i skrócić (x−1) i wtedy wyjdzie
jakaś liczba więc nie jest asymptotą
5 gru 13:20
5 gru 13:21