asymptoty
omletoks: asymptoty funkcji
x=−2 obustronna as. pionowa
lim
x→1−0 = −
∞
lim
x→1+0 = +
∞
dla czego x=1 nie jest as pionową
5 gru 12:53
MQ: W liczniku jest x−1 czy x−1
5 gru 13:08
camus:
x
3−1 = (x−1)(x
2+x+1)
x
2+x−2=(x−1)(x+2)
x−>1
| (x−1)(x2+x+1) | | x2+x+1 | |
| = |
| −−−−−−−> 1 |
| (x−1)(x+2) | | x+2 | |
Uznaj to za wskazówkę.
5 gru 13:10
Franek: x
3−1
wiem że można to rozbić ale co zrobić gdy funkcja będzie bardziej skomplikowana i nie zauważy
się że można coś skrócić
5 gru 13:15
Franek: mnie też to Ciekawi

sory..
5 gru 13:16
MQ: Trzeba porządnie policzyć granicę.
5 gru 13:17
aniabb: wtedy Hospitalem
5 gru 13:21
omletoks:
fakt zrobiłem to regułą hospitala
| | 2x2 | |
tylko po przekształceniu do |
| użyłem jej jeszcze raz  |
| | 2x+1 | |
moja wina... dzięki za pomoc
5 gru 13:21
camus: Ew. jak lubisz się bawić, to zawsze można szukać z definicji granicy.
5 gru 13:22
omletoks: | | 2 | |
i się dziwiłem czemu wychodzi +∞ a to przecież |
| |
| | 3 | |
5 gru 13:22
camus: pochodna z x
3−1 = 3x
2,
5 gru 13:24
omletoks: a mam jeszcze jedno pytanie, co jest źle w innej metodzie którą robiłem
| | x3−1 | | 0 | |
lim |
| w pkt 1− = symbol [ |
| ] = −∞ |
| | x2+x−2 | | 0− | |
czy ta metoda dzieła tylko dla licznika >0
5 gru 13:25
omletoks: no tak 3x2, a więc lim = 1
mój błąd
5 gru 13:26
omletoks: 
wie ktoś może?
5 gru 13:29
Aga1.: x
3−1=(x−1)(x
2+x+1)
x
2+x−2=x
2−1+x−1=(x−1)(x+1)+(x−1)=(x−1)(x+2)
Po podstawieniu i skróceniu
5 gru 14:44