matematykaszkolna.pl
Popularna granica z błędem autora w książce Khazz: Witam, może ktoś wyjaśnić którędy wychodzi tutaj lim dla x−>2 wychodzi 1/2? http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim%28+\frac{x^2-1}{x-2} na pewnym forum jak i w książce p. Krysickiego obliczenia prowadzą do wyniku 4 który jest błędny, jest ktoś kto wie o co chodzi?
4 gru 23:15
Kejt: błędny? mi też tak wyszło..wprawdzie liczyłam to w pamięci, ale tak wychodzi z de'Hospitala..
4 gru 23:18
Ajtek: Kejt, maturę zdajesz w tym roku, czy już na studiach jesteś Ajtek weź się za robotę
4 gru 23:20
Kejt: maturę zdaję..ale wciągnęło mnie trochę w pochodne i całki a granice to już dawno emotka rok czy dwa temu..
4 gru 23:21
Khazz: hmm, a jakieś podpowiedzi jak to policzyć poprawnie? emotka
4 gru 23:25
ICSP: kejt https://matematykaszkolna.pl/forum/172398.html emotka Zostawiam dla Ciebie emotka
4 gru 23:26
Kejt: podstawiam 2: wychodzi mianownik =0 więc korzystam z de'Hospitala, liczę pochodną z licznika i mianownika:
(x2−1)' 2x−0 2x 

=

=

=2x
(x−2))' 1−0 1 
podstawiam znowu 2: 2*2=4 może się pomyliłam..
4 gru 23:28
ZKS: Nie można użyć de'Hospitala bo licznik nie wynosi 0. Zapewne w liczniku winno być x2 − 4.
4 gru 23:28
Kejt: u... tak właśnie coś podejrzewałam..ale nie wiedziałam co zrobić. ICSP dziś już nie dam rady...idę spać.
4 gru 23:29
ZKS: Granica wynosi dla 2 z prawej a dla 2 z lewej −.
4 gru 23:30
ZKS:
 0  
de'Hospitala można użyć gdy mamy symbol [

] lub [

].
 0  
4 gru 23:31
Kejt: tak, tak...wiem..ale wynik wychodził dobry, więc się pokusiłam
4 gru 23:31
Ajtek: Cześć ZKS emotka. de'Hospitala używamy przy warunkach podanych przez Ciebie i dla x→x0 i x0 jest stałą, dobrze pamiętam?
4 gru 23:33
Kejt: ok, uciekam zanim zostanę za tego de'hospitala zjedzona dobranocka
4 gru 23:34
Ajtek: Smacznaś Kejt, smacznaś Spokojnej nocy emotka.
4 gru 23:36
ZKS: Witam Ajtek. emotka Jeżeli też dobrze pamiętam to tak jak piszesz. Kejt chciałem Ci tylko wytłumaczyć na czym u Ciebie błąd polega żebyś wiedziała kiedy można wykorzystywać de'Hospitala. emotka
4 gru 23:39
ZKS: Dobranoc Kejt. emotka
4 gru 23:40
Ajtek: ZKS no to mamy problem, bo ja nie pamiętam
4 gru 23:41
Khazz: Dzięki zks jeszcze raz, znalazłem o tych prawych i lewych i rozwiązałem jak trzebaemotka
4 gru 23:45
ZKS: Wiesz jednak chyba nie musi być to stała ale też pewności nie mam jak coś znajdę to napiszę jak na pewno jest. emotka
4 gru 23:54
ZKS: Proszę. emotka
4 gru 23:54
aniabb: analizując zestaw zadań w Krysickim w liczniku powinno być x2−4 bo to zadanie do poćwiczenia na bazie zadania 5.2 Pochodne są w następnym rozdziale więc żadne granice w tym dziale nie będą wymagały Hospitala
5 gru 08:19