Trygonometria
Nieogarniający: Witam, mam problem z dwoma zadaniami, gdyż nie mogę nic sensownego w nich zdziałać.
Gdyby ktoś mógł ładnie rozwiązać zadanie tak, żeby można było zobaczyć co i dlaczego ma być tak
a nie inaczej byłym wdzięczny.
1. Równanie
2.Sprowadź do postaci iloczynowej 1sinxcosx
4 gru 21:42
Nieogarniający: Jest jeszcze jedno zadanie Wyznacz wartość najwyższą i najniższą
f(x)=asinx+bcosx
4 gru 22:06
Aga1.: 1) Nie jest to równanie
2) To co zapisałeś ma postać iloczynową.
4 gru 22:41
Mila: w (1) nie widzę równania
w (2) jest przecież iloczyn
3) nie jest podane nic o a, b.
Napisz treści zadań bez skrótów .
4 gru 22:43
Nieogarniający: No tak poprawka....
1.
Tu trzeba obliczyć wartość sinusa, wiem, że trzeba zastosować wzory redukcyjne.
2.1sinx+cosx
3. Wyznacz wartość najwyższą i najniższą f(x)=asinx+bcosx
a i b to wartości stałe.
Taka jest treść zadania.
Jeżeli żadne z tych zadań to może to?
4.sin
4x+cos
4x=
58
4 gru 22:57
Mila: | | 5 | |
(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x= |
| ⇔ |
| | 8 | |
| 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| =2( |
| sin2x)2⇔ |
| =2* |
| sin2(2x)⇔ |
| 8 | | 2 | | 8 | | 4 | |
| | √3 | | √3 | |
sin(2x)= |
| lub sin(2x)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
dokończ
4 gru 23:14
ICSP: asinx + bcosx
najmniejsza : −
√a2 + b2
największa :
√a2 + b2
pomyśl dlaczego
4 gru 23:15
ICSP: Zad 3 jest dla
Kejt 
Już od jakiegoś czasu próbuje ja na nie namówić
4 gru 23:21