monotonicznośc funkcji
monika: f(x)= e2x/x−3 wyznacz przedziały w których funkcja jest rosnąca i jej wzrost ma tendencję
spadkową
obliczyłam pochodną tej funkcji wyszło mi 2e2x − (2x) w potędzie liczby e
i na tym stanełam pochodna funkcji =o tylko jak obliczyc z tego x

?
4 gru 12:01
monika: hej pomoże ktoś?
4 gru 12:07
aniabb: funkcja jest rosnąca i jej wzrost ma tendencję spadkową to
pierwsza pochodna >0
druga pochodna <0
4 gru 12:12
aniabb: i teraz jak naprawdę wygląda ta funkcja ...
4 gru 12:13
monika: dokładnie jak napisałam, ale nie wiem czy dobrze myśle , powinnam obliczyć pochodną, potem
zrównać ją do zera i z delty obliczyć x1 i x2 ? tak?
4 gru 12:15
monika: f(x)= e2x/x−3 licznik to liczba e i jej potęga 2x mianownik to x−3
4 gru 12:20
monika: ?
4 gru 12:29
aniabb:
| | e2x(2x−7) | |
to f' = |
| >0 dla x>7/2 |
| | (x−3)2 | |
| | e2x2(2x2−14x+25) | |
to f''= |
| <0 dla x<3 |
| | (x−3)3 | |
część wspólna zbiór pusty
4 gru 12:31
monika: matko

skąd Ci sie to wzieło

nie rozumiem tego
4 gru 12:34
monika: mnie w mianowniku pochodna z x−3 wyszło1
4 gru 12:34
4 gru 12:35
monika: no ale u nas y=2x
czyli pochodna = 1
4 gru 12:39
aniabb: pochodna z 2x to 2 a jeśli funkcja wygląda tak jak napisałam to jej pochodna wygląda tak jak
napisałam
4 gru 12:45
monika: masz racje, ja zrobiłam pochodną z 2 czyli 0 i pochodną z x czyli 1
a skąd wziełaś 7 i kwadrat w mianowniku?
4 gru 12:49
aniabb:
| e2x * 2 * (x−3) − e2x *1 | |
| ten wzór drugi od dołu na pochodną z dzielenia |
| (x−3)2 | |
| e2x *( 2 x−6 −1) | | e2x *( 2 x−7) | |
| = |
| |
| (x−3)2 | | (x−3)2 | |
4 gru 12:51
aniabb: zapomniałam nawiasu i x mi spadło ..tam wszędzie jest 2x w wykładniku potęgi
4 gru 12:52
4 gru 12:53
monika: czyli nie mogę rozpatrywać licznika osobno i mianownika osobno ale skożystac z tego wzoru?
4 gru 12:56
monika: a wracając do pytania z tej pochodnie obliczam tylko x1 i x2 rysuje wykres i odczytuje gdzie
jest rosnąca a gdzie malejąca?
4 gru 13:00
aniabb: tak ..ale tu masz tylko x1
4 gru 13:03
monika: aha................. a to ciekawe
4 gru 13:08
aniabb: a wracając do pytania wcześniej.. nie możesz oddzielnie trzeba używać wzór
4 gru 13:10
monika: nic z tego nie rozumiem , powiem szczerze ktos,kto to wymyslił musiał być alkoholikiem, jest to
dla mnie takie zagmatfane, może jak cos łykne to zobacze to,
4 gru 13:12
aniabb: dwie kawy i soczewki z denek szklanki
4 gru 13:16
monika: w każdym bądź razie dziękuję bardzo za pomoc, może na egzamin za mnie pojedziesz...hihi
4 gru 13:18
aniabb: nie ma sprawy.. jako kalkulator telefon z netem i pisz

jak nie tu to do wolframa wrzuć
4 gru 13:19
monika: fajna strona , jeszcze raz dzięki
4 gru 13:23