...
Gral: Proszę o pomoc w policzeniu drugiej pochodnej tej funkcji: ln√ 1+x1−x
4 gru 00:22
Olka: zapisz to normalnie żeby było widać co to jest
4 gru 00:26
Gral: Czy mogę prosić o czyjąś pomoc
4 gru 00:26
Gral: logarytm z pierwiastka
4 gru 00:27
MQ: Chodzi zapewne o:
ln√(1+x)/(1−x)
4 gru 00:28
Gral: Tak
4 gru 00:29
4 gru 00:32
Gral: Ale tam nie ma logarytmu, a z logarytmem to juz bardziej skomplikowane poza tym to inna funkcja
4 gru 00:33
MQ: f(g(x))'=f'(g(x))*g'(x)
Za g(x) podstaw
√(1+x)/(1−X)
4 gru 00:37
Olka: | | 1+ x | | 1+ x | | 1 | |
( ln √ |
| ) ' = (ln ( |
| ) |
| ) ' = |
| | 1−x | | 1−x | | 2 | |
| | 1 | | 1+x | | 1 | | 1+x | |
( |
| ln |
| ) ' = |
| (ln |
| )' = |
| | 2 | | 1−x | | 2 | | 1−x | |
| 1 | | 1−x | | 1+x | |
| |
| * ( |
| )' = |
| 2 | | 1+x | | 1−x | |
| 1 | | 1−x | | 2 | | 1 | |
| |
| |
| = |
| |
| 2 | | 1+x | | 1−x2 | | (1+x)2 | |
4 gru 00:37
Olka: | | 1 | |
a pochodną z |
| to już ogarniesz  |
| | (1+x)2 | |
4 gru 00:38
4 gru 00:39
Gral: tak?
4 gru 00:40
Olka: | | 1 | | 1' * (1+x)2 − ((1+x)2)' *1 | |
( |
| )' = |
| = |
| | (1+x)2 | | (1+x)4 | |
| | −2(1+x) | | −2 | |
= |
| = |
| |
| | (1+x)4 | | (1+x)3 | |
4 gru 00:42
Gral: to Olka coś masz źle bo tak jest w odpowiedziach
4 gru 00:43
Gral: z tego co mi się wydaje to wcięło Ci chyba potęgowanie −12 przy 3 nawiasie
4 gru 00:44
Olka: wiem gdzie mam błąd już poprawiam
4 gru 00:46
Olka: w ostatniej linijce powinno być
| 1 | | 1−x | | 2 | |
| |
| |
| zgubiłam ten nawias i dalej wszystko się popsuło  |
| 2 | | 1+x | | (1−x)2 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli wychodzi |
| = |
| |
| | (1+x)(1−x ) | | 1−x2 | |
4 gru 00:49
Olka: i teraz z tego policz pochodną i już jest okej

wszystko rozumiesz?
4 gru 00:50
Olka: | | 1 | | 1' * (1−x2) − (1−x2)' *1 | | 2x | |
( |
| ) ' = |
| = |
| |
| | 1−x2 | | (1−x2)2 | | (1−x2)2 | |
4 gru 00:53
Gral: Teraz mi także wyszło, za chyba 10 razem XD
Ale dziękuję za pomoc bo bez Ciebie pewnie by mi nie wyszło
4 gru 00:56
Olka: Luzik, pewnie nadchodzi kolokwium
4 gru 00:56
Gral: niestety tak
4 gru 00:58
Olka:
| | 1 | |
a tak odnośnie tej |
| to mi nie wcięło tylko to z własności potęgowania wyciągnęłam przed |
| | 2 | |
logarytm, obczaj o co chodzi − na kolokwium może się przydać
4 gru 01:00
Olka: z własności logarytmów *
Piszę co innego niż myślę

mam nadzieję, że ogarniasz
4 gru 01:00