yyy/
DarekSkwarek: Co to ma byc pomoze ktos




O kącie α wiadomo, że jest kątem ostrym i sinα=¾. Oblicz cosα i tgα.
3 gru 18:06
3 gru 18:07
Kejt:
skorzystaj z :
i
sin
2x+cos
2x=1
3 gru 18:08
DarekSkwarek: z czego mam skorzystac

jak ja ledwo wiem ile to jest 2x2 myslem ze tylko jedno zadnie ktos
pomoeze
3 gru 18:09
Kejt:
sin
2x+cos
2x=1
podstawiam:
i jedziesz
3 gru 18:11
Asia: ok sprobuje
3 gru 18:12
DarekSkwarek: co sprubojesz?
3 gru 18:12
DarekSkwarek: ja tez sprobuje zrobic
3 gru 18:13
DarekSkwarek: nie wiem o co tu chodzi w ogole
3 gru 18:17
3 gru 18:18
Asia: 9/16
3 gru 18:21
Kejt: uff..dobrze..
| | 9 | |
teraz przerzucasz to na prawą stronę i masz: 1− |
| =...? |
| | 16 | |
3 gru 18:22
DarekSkwarek: =0,4375
3 gru 18:28
Kejt: zapisz to jako ułamek zwykły..
3 gru 18:29
DarekSkwarek: co to jets
3 gru 18:31
3 gru 18:33
DarekSkwarek: 45/75
3 gru 18:34
Kejt: skąd Ci się to wzięło?
dokończ pierwszą linijkę..
tamten post z wielomianem, który tłumaczę jest też Twój? Odpowiedz szczerze..nie przestanę Ci
pomagać.
3 gru 18:36
DarekSkwarek: nie wlasnie wiem co to sie przypaletalo
3 gru 18:40
3 gru 18:40
DarekSkwarek: 7/16
3 gru 18:41
Kejt: ok.
czyli masz:
jak się boisz tego cosinusa to sobie podstaw:
cosx=t
będziesz miał:
i jedziesz.
3 gru 18:43
DarekSkwarek: dobra to dziwne ale juz sie zgubilem moze zostaniemy przy podstawach
3 gru 18:47
sylwusia;d: a do tg to jaki będzie wzór
3 gru 18:50
DarekSkwarek: Ja tam nie wiem akurat nie bylem na tej lekcji
3 gru 18:53
Kejt: sprawdź mój pierwszy post.
Darek.. to ile Ci wyszło?
3 gru 18:53
krystek:

| | 3 | |
tgα= |
| ponieważ α jest ostry |
| | x | |
3 gru 18:54
DarekSkwarek: wyszylo tgα=3/x
3 gru 18:55
sylwusia;d:
sinx
tgx=cosx
3 gru 18:55
krystek: | | x | |
Oblicz x i masz cosα= |
| |
| | 4 | |
3 gru 18:57
DarekSkwarek: ze co

przydalo by sie to poskladac do kupy bo itak nic z tego nie wiem jak ktos napisal i
powiedzial Towarzysze pomozecie?
3 gru 18:58
sylwusia;d: nie mogę tego tg obliczyć
3 gru 19:01
Kejt: poczytaj po kolei moje posty..
policz mi:
3 gru 19:01
krystek: 32+x2=42
x2=7
x=√7 odpada x=−√7 ponieważ to jest dług.
3 gru 19:01
krystek: | | 3 | |
tgα= |
| usuń niewymierność |
| | √7 | |
3 gru 19:04
DarekSkwarek: ej ogarnie mi to ktos?
3 gru 19:05
sylwusia;d: nie potrafie
3 gru 19:06
sylwusia;d: na prawde proszę o pomoc ,bo ja kompletnie tego nie rozumiem:(
3 gru 19:07
Kejt: ile to jest
podpowiem, że warto skorzystać ze wzoru:
3 gru 19:07
sylwusia;d: 0,4375?
3 gru 19:08
3 gru 19:09
sylwusia;d: 0,6614
3 gru 19:13
sylwusia;d: no tak czy nie
3 gru 19:16
sylwusia;d: nikt nawet nie potrafi pomóc
3 gru 19:19
krystek: Nie podajesz w przybliżeniu tylko jak podałam lub Kejt
3 gru 19:20
sylwusia;d: czy tak trudno zrozumieć ,że dla mnie matematyka to czarna magia?
3 gru 19:22
sylwusia;d: prosiłam tylko o to jedno zdaanie?
3 gru 19:22
sylwusia;d: tzn zadanie robie je juz chyba z godzine

i nie mam siły
3 gru 19:23
Kejt: tak trudno napisać ile wynosi √16? no wybacz..ale choćbyś nie wiem jak nie umiała matematyki
to chyba do kalkulatora możesz to wklepać..
3 gru 19:25
krystek: I masz wyliczone!
3 gru 19:25
sylwusia;d: przecież wiem ile to √16

ale mi chodzi o całkowite wyliczenie tego tg w tym zadaniu.
3 gru 19:28
Kejt: przepisz to co napisała krystek..
3 gru 19:29
sylwusia;d: i to tylko tyle
3 gru 19:30
sylwusia;d: Bardzo Dziękuje
3 gru 19:30