matematykaszkolna.pl
wielomiany Joanna: czesc moi drodzy mam takie mądre, matematyczne do Was pytanie .... mam takie zadanie.. : Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x−2) daje resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = (x−2)(x+3) i czy jeśli chce to przedstawić w formie takiej że w(x)=(x−2)(x+3) * Q(X) + AX+B chodzi mi właśnie o to AX+B − CZYLI RESZTE. bo mnie uczono , ze ta reszta nie może dzielić tego ( w tym przypadku) tego (x−2)(x+3) czy może być na maxa stopnia pierwszego a jeśli mam coś takiego : np. w(x)= x3+2x2+x+5 * Q(x) + r(x) to czy moja rezszta r(x) przybierze postać ax+b czy a2+bx+c czy ax+b jak to mam rozpoznać ?
3 gru 18:05
Mati_gg9225535: moze to Ci cos rozjasni emotka https://matematykaszkolna.pl/strona/3038.html
3 gru 18:09
Joanna: jeśli chodzi o wielomian 2 stopnia to rozumiem, ale jaką dać reszte jesli chodzi o wielomian trzeciego stoponia, rówinieź ax+b ( bo w tedy wędzie co najmniej pierwszego stopnia, a co najwyżej 2 ) czyli jak to ma być ?
3 gru 18:13
PW: Wielomian P jest stopnia drugiego. Przy dzieleniu W przez P reszta nie może mieć więc stopnia 2 (może być postaci ax+b lub b − stopnia pierwszego lub zerowego).
3 gru 20:58