pomocy
Kinga: pomozecie nic nie umiem a musze to zrobic na jutro ten jeden prsyklad
Rozwiąż równanie:
b) x3 +3x2 −4x −12 = 0
3 gru 17:09
Kejt:
x3+3x2=...
−4x−12=....
wyłącz wspólny czynnik przed nawias..
3 gru 17:11
Kinga: nie wiem o co chjodzi heh
3 gru 17:11
przemek: x3+3x2−4x−12=0
x2(x+3)−4(x+3)=(x2−4)(x+3)=(x−2)(x+2)(x+3)
x∊{−3,−2,2}
3 gru 17:15
Kinga: i co to koniec?
3 gru 17:16
Kejt: masz wyrażenie..dajmy na to:
2x
2+4x
mamy wyłączyć wspólny czynnik przed nawias..zadajemy sobie pytanie: co te jednomiany "łączy"?
Otóż obydwa mają '2x', więc wyłączamy 2x przed nawias..czyli dzielimy każdy z jednomianów przez
'2x', o tak:
| | 2x2 | | 4x | |
2x2+4x=2x( |
| + |
| )=2x(x+2) |
| | 2x | | 2x | |
i mamy wspólny czynnik wyłączony przed nawias.
spróbuj tak samo u siebie.
3 gru 17:17
przemek: tak to jest metoda grupowania
3 gru 17:19
ATomicki: x3 + 3x2 − 4x − 12 = 0
x2(x+3) − 4(x+3) = 0
(x2−4)(x+3) = 0
x1=2 x2=−2 x=−3
3 gru 17:19
Kejt: tak..teraz na pewno wszystko zrozumiała i sobie poradzi dalej...no nic..jak tam sobie chcecie..
3 gru 17:20
Kinga: ktore to ma byc? jejku ja nic nie wiem
3 gru 17:22
ATomicki: czego tu można jeszcze nie rozumieć po przeanalizowaniu przykładu i zadania?
3 gru 17:24
Kejt: no widzisz..jednak się da..nie zawsze gotowiec wystarcza..
3 gru 17:24
Kinga: to co ty zrobiles to koniec tak
3 gru 17:25
ICSP: Witaj
Kejt
3 gru 17:25
Kejt: cześć
ICSP
ładnie dziś wyglądasz
3 gru 17:26
ICSP: yyy dziękuje

Jak tam wielomianek ode mnie ?
3 gru 17:27
Kejt: zapomniałam o nim..naprawdę..
nie wyspałam się dziś i gadam od rzeczy..
3 gru 17:28
ATomicki: tak, to koniec. grupujesz wyrazy, tak jak wytłumaczyła Kejt. następnie przyrównujesz do zera
każdy z nawiasów (w pierwszym masz funkcję kwadratową, musisz policzyć deltę) i wypisujesz
liczby które spełniają równanie.
3 gru 17:28
ICSP: no to trzeba więcej spać
3 gru 17:34
Kejt: Wujek dobra rada?
3 gru 17:35
ICSP: Oczywiście
3 gru 17:36
Kejt: dziękuję, wiedziałam, że zawsze mogę na Ciebie liczyć
3 gru 17:37
Kinga: robiulam ale nie umiem
3 gru 17:58
sylwusia;d: O kącie α wiadomo, że jest kątem ostrym i sinα=¾. Oblicz cosα i tgα.
czy może ktoś to potrafi
3 gru 18:38
3 gru 18:39