think: schemat Bernoulliego
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
czyli P(5 ≤ x ≤ 7) = P(5) + P(6) + P(7) = ...
| | 1 | |
równożędny przeciwnik czyli prawd. przegranej = prawd. wygranej = |
|
|
| | 2 | |
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 21 | |
P(5) = |
| 5* |
| 2 = 21* |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 128 | | 128 | |
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
P(6) = |
| 6* |
| 1 = 7* |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 128 | | 128 | |
| | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(7) = |
| 7* |
| 0 = 1* |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 128 | | 128 | |
| | 21 | | 7 | | 1 | | 29 | |
P(5 ≤ x ≤ 7) = |
| + |
| + |
| = |
|
|
| | 128 | | 128 | | 128 | | 128 | |
analogicznie liczysz P(4 ≤ x ≤ 6) = P(4) + P(5) + P(6) = ...
i porównujesz która wartość jest większa.
Nie jestem autorytetem w dziedzinie prawdopodobieństwa, więc się nie obrażę jeśli ktoś sprawdzi
i potwierdzi, że dobrze mi się wydaje.