pochodna pieriwatka z pierwiastka
Micky: Mam problem z policzeniem pochodnej 3√x3√x2
3 gru 10:32
Micky:
3 gru 10:44
camus: 13 3√x3√x2−1 * (3x2√x2 + x312x2*2x) = ... tutaj sobie poskracaj co
chcesz
3 gru 10:48
Aga1.:
(
3√x3√x2)
'=(x*x
2/3)
1/3)
'(x
5/3)
1/3)
'=(x
5/9)
'=
3 gru 10:50
Micky: Aga1 możesz trochę objaśnic?
3 gru 10:56
SD:
a co tu objaśniać, działania na potęgach znajdziesz w podręczniku do gimnazjum!
3 gru 11:02
3 gru 11:04
Aga1.: Najpierw zapisałam funkcję bez pierwiastków korzystając z podstawowych wzorów ( nie piszę
założeń)
| | 1 | |
am/n=n√am i a−m/n= |
| oraz am**an=an+m |
| | n√am | |
(a
n)
m=a
n*m
3 gru 11:05
camus: OJ, ja tam błąd przy pierwszym nawiasie zrobiłem.
Ps. Co tam dokładnie jest u ciebie pod pierwiastkiem, bo prawdopodobnie źle to odczytałem.
Ps2. Aga1 po prostu wykonała operację na potęgach (no i zjadła znak równa się zaraz po drugim
nawiasie)
3 gru 11:05
Micky: ooo własnie to mi nie pasowało a tam po prostu brakujew znaku równości, dzięki już wszytsko
wiem
3 gru 11:08
Micky: wynik się zgadza wszytsko spoko, tylko mam jeszcze jedno nadprogramowe pytanie bo myślałem na
początku że to jets funkcja złożona a chyba z tego co widze to nie jest, jak to rozróżniać
prawidłowo..?
3 gru 11:12
Aga1.: Faktycznie "zjadłam ="
Trzeba zastanowić się,czy daną funkcję można zapisać prościej.
3 gru 11:23
Micky: no tak ale ta nie byłą złożona prawda?
3 gru 11:24
camus: Tak właściwie to jest funkcja złożona. Weźmy f(x) = 2x i g(x) = 3x2. Funkcja złożona
h(x) = g(f(x)) = 3(2x)2 =... Tutaj w przykładzie masz podobnie 3√f(x) , gdzie f(x) =
x3√x2, co z kolei można przedstawić jako kolejne złożenie etc.
3 gru 11:24
Micky: to skoro to byłą funkcja złozona to dlaczego nie mnożylismy jeszcze razy pochodna funkcji
wewnętrznej? coś chyba pokręciłem.
3 gru 11:38
aniabb: bo jak jest kilka sposobów to można wybrać dowolny
3 gru 11:41
camus: Bo przy pomocy potęg zrobiliśmy sobie dobrze.
3 gru 11:41
Micky: czyli nawet jak mam funkcje złozona i ją uproszcze to mogę zrobić z niej tak jakby prosta?
3 gru 11:42
aniabb: tak
3 gru 11:43
Aga1.: Po doprowadzeniu do najprostszej postaci korzystasz ze wzorów na pochodne funkcji elementarnych
i tak
[c*f(x)]'=c*f'(x), dla dowolnej stałej c∊R
oraz
(xα)'=α*xα−1, α∊R−{0,1}
3 gru 11:48