matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartość bezwzględna
re1:
Witam slaby jestem z maty jak rozwiazac takie równanie | 5x − 3 | = 0
2 gru 19:11
asdf:
dla jednej wartości będzie równe zero... 5x − 3 = 0 5x = 3
3
x =
5
jakbyś miał taki przykład: |x − 1| = 2, czyli: x − 1 = 2 lub x − 1 = −2, bo |2| = 2 oraz |−2| = 2 x− 1 = 2
x = 3
x − 1 = −2
x = −1
2 gru 19:16
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1653.html
2 gru 19:17
krystek:
Kiedy 5x−3=0
2 gru 19:17