logarytm
Angelika: Mógłby mi ktoś pomóc zrobić ten przykład?
5−1+2log54
2 gru 16:03
Angelika: ?
2 gru 16:20
2 gru 16:23
Piotr:
| | 1 | | 16 | |
5−1*5log516 = |
| * 16 = |
| |
| | 5 | | 5 | |
2 gru 16:23
2 gru 16:23
Angelika: Ok,dziękuje już wiem jak

Ale mam problem z kolejnym przykładem i nie moge znaleźć wzoru

36
log65−1/4
2 gru 17:08
Piotr:
wzor ten sam
36 = 62
2 gru 17:10
Angelika: ale tam jest odejmowanie więc będzie dzielene chyba tak?
2 gru 17:18
Piotr:
zgadza sie
2 gru 17:20
Angelika: Czyli b ędzie
62
−−−−−−
log65−1/4?
2 gru 17:28
Piotr:
co to za kombinacje ?
62log65 − 1/2 = 6log625 : 61/2
2 gru 17:30
Angelika: Jestem na humanie,takie moje myślenie z matmy xD
A skąd 1/2 zamiast 1/4?
2 gru 17:32
2 gru 17:36
Angelika: Ok,ale dalej nie rozumiem dlaczego to się mnoży przez 2

Już sie wkurzam bo nic nie rozumiem
z tej matmy
2 gru 17:39
Piotr:
przyklad
4x+2 = 22(x+2) = 22x+4
2 gru 17:40
Angelika: A z odejmowaniem jest tak samo ?
2 gru 17:42
Piotr:
no tak samo tylko minus. gdy masz dodawanie to mnozysz a odejmowanie to dzielisz.
2 gru 17:43
Angelika: A mógłbyś mi zrobić ten przykład?,bo mam jeszcze kilka kolejnych podobnych to na podstawie tego
raczej dam radę je zrobić,tak jest łatwiej zazwyczaj

i szukałam podobnego przykładu tutaj
ale nie widze:(
2 gru 17:45
Piotr:
przeciez praktycznie Ci zrobilem ...dalej :
2 gru 17:47
Angelika: No tak,dziękuję za pomoc

To strona jest świetna,tak samo jak osoby które pomagają na niej
innym,dzięki !
2 gru 17:50
Piotr:
proszę
2 gru 17:51
Angelika: Zrobiłam kolejny przykład ale zamiast 2 i 2/3 wyszło mi 2 i 3/5.
Jak mam przykład
27
log
32−1/3=3
log32−?
Nadal ni wiem jaką wstawić tam potęgę i sumie to wszytsko bo dalej dam rade zrobić,byłabym
jeszcze wdzieczna za to
2 gru 17:59
Angelika: Boże co ja tam napisałam xd
...33log32−?
2 gru 18:00
2 gru 18:03
Angelika: Tak
2 gru 18:03
Piotr:
| | 8 | | 2 | |
33(log32 − 1/3) = 33log32 − 1 = 3log323 : 31 = 8 :3 = |
| = 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
2 gru 18:07
Angelika: Dzięki wielkie,reszte przykładów już rozkminiłam nareszcie
2 gru 18:10
Piotr:
2 gru 18:12