f. kwadratowa
jagodka1511: Prosta o równaniu y=a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem f.kw y= −x2 +6x −10. Wynika
stąd, że:
a) a=3
b) a=0
c) a= −1
d) a= −3
Wiem, że skoro jeden punkt wspólny to delta= 1.. obliczyłam delte ale wyszło mi 60 i nie bardzo
wiem co mam zrobic..
2 gru 14:36
Piotr:
tak samo jak poprzednio. wierzcholek...
2 gru 14:38
2 gru 14:38
pigor: ... odp.
c) , bo z warunków zadania
−x2+6x−10=a i Δ=0 ⇔ x
2−6x+a+10=0 i 36−4a−40=0 ⇒ 4a=−4 ⇔
a=−1 .
2 gru 14:41
jagodka1511: no i wyszło mi wspólrzedne wierzchołka 3 i 19.. i co teraz?
2 gru 14:42
Patryk: a=−x2+6x−10
x2−6x+a+10=0
Δ=0
tak tez mozna
2 gru 14:42
jagodka1511: nie wiem dlaczego tam jest x
2 skoro było − x
2 i skąd się wzięło to 36
2 gru 14:45
jagodka1511: ?
2 gru 15:16