Oblicz granicę ciągu
ILONA: Oblicz granicę ciągu
| | (1−3n)(2−4n) | |
an = |
| |
| | (2n−3)2 | |
2 gru 12:35
ICSP: 3
2 gru 12:37
ILONA: dlaczego 3, mnie wychodzi coś innego
2 gru 12:44
Ajtek:
Potwierdzam 3
Cześć
ICSP 
.
2 gru 12:46
ICSP: pomijam lim
| (1 − 3n)(2 − 4n) | | | |
| = |
| = |
| (2n−3)2) | | | |
| | | | (0 − 3)(0 − 4) | | 12 | |
|
| = |
| = |
| = 3 |
| | | | (2 − 0)2 | | 4 | |
2 gru 12:46
ICSP: Witaj
Ajtku
2 gru 12:47
Ajtek:
| | 12n2−10n+2 | | n2(12−10/n+2/n2) | |
limn→∞ |
| limn→∞ |
| =... |
| | 4n2−12n+9 | | n2(4−12/n+9/n2) | |
2 gru 12:49
Krzysiek: Witaj ICSP, i jak rozwiązałeś swój problem? (pisałeś coś wczoraj do mnie a mnie już nie było)
2 gru 12:49
ICSP: Witaj
Krzysiek 
Zastanawiałem się wczoraj nad dowodem :
bez wykorzystania twierdzenie de Hospitala ale już się z tym uporałem

Jednak gdybyś mógł to bym bardzo Ciebie poprosił o tak a sprawę :
https://matematykaszkolna.pl/forum/171527.html − tam napisałeś że
| ln(1+x | |
| → do 1. Mógłbyś napisać jakiś dowód tego (oczywiście bez de Hospitala ) |
| x | |
2 gru 12:57
ILONA: Dziękuję bardzo, teraz wiem gdzie popełniłam błąd
2 gru 12:59
Krzysiek: | 1 | |
| ln(1+x)=ln(1+x) 1/x →lne=1  |
| x | |
2 gru 13:01
ICSP: dzięki

Troszkę się wygłupiłem teraz
2 gru 13:04
ILONA: Mam jeszcze jeden problem,
Koszt całkowity wprodukowania x jednostek pewnego produktu może być opisany funkcją
K(x) = 1000 + √x +4x. Proszę wyznaczyć przybliżony koszt wyprodukowania 101 jednostek
produktu.
2 gru 13:09
ILONA: czy za x mogę wstawić 101
2 gru 13:20
ILONA: halo halo
jest tam kto
2 gru 13:21