granica
granica:
lim = ( n√2 + n√3 − n√5 )n
n→∞
1 gru 19:18
Ajtek:
Wg mnie 1, ale pewności nie mam.
1 gru 19:19
Ajtek:
Na bank 1.
n√a=1 gdy a>0
zatem: n√2=1, n√3=1 i n√5=1
(1+1−1)n=1n=1
1 gru 19:20
granica: symbol nieoznaczony, nie można rozwiązywać jak jest 1
∞
1 gru 19:22
Ajtek:
A faktycznie
1 gru 19:23
granica: w sumie to napiszę, że zadanie wzięte z egzaminu na 6, więc raczej wyższy poziom, ale z
pewnością znajdzie się tu kilku ogarów
Pewnie to i tak będzie coś z tym całym l'Hospitalem, którego jeszcze nie miałem, ale jednak
nie, to liczę, że ktoś pokaże jak dojść do rozwiązania (kalkulator granic pokazuje, że to
będzie 6/5, ale nie jest niezawodny, więc nie brać tego za pewniak)
1 gru 19:29
granica: "ale jeżeli nie"*
1 gru 19:30
granica: :<
1 gru 19:45
granica:
1 gru 20:05
granica:
1 gru 20:38
granica: :(
1 gru 22:03
granica: !
1 gru 23:46
m4k: zastosuj tw. o 3ch ciągach
1 gru 23:55
m4k: a może i nie...
2 gru 00:02
Krzysiek: | | ln(1+x) | |
skorzystam z tego,że: |
| →1 |
| | x | |
dla x→0
a
b=e
blna
i policzę granicę potęgi:
| ln(n√2+n√3−n√5) | | ln((n√2+n√3−n√5−1)+1) | |
| = |
| = |
| 1/n | | 1/n | |
| ln((n√2+n√3−n√5−1)+1) | | (n√2+n√3−n√5−1) | |
| * |
| = |
| (n√2+n√3−n√5−1) | | 1/n | |
| ln((n√2+n√3−n√5−1)+1) | | (n√2−1)+(n√3−1)−(n√5−1) | |
| * |
| → |
| (n√2+n√3−n√5−1) | | 1/n | |
→1*(ln2+ln3−ln5)=ln6/5
zatem granica to: e
ln6/5=6/5
2 gru 00:03
ICSP: Krzysiek jesteś jeszcze ?
Moze byś mi w czymś pomógł
2 gru 00:42