rozwiazac
lolek: log27(√3) = ?
2 gru 10:29
krystek: 27x=312
2 gru 10:33
lolek: czyli wynik bedzie 12 ?
2 gru 10:35
krystek: ax=ay ⇔x=y
A Ty nie masz równych podstaw
2 gru 10:37
lolek: ale to jest logarytm czyli 27 do jakiej potegi da nam √3
wyszlo mi (13) do potęgi 12
jest git?
2 gru 10:40
krystek: (33)x=312
2 gru 10:41
lolek: taki bedzie wynik?
dalej nie rozumiem
2 gru 10:42
2 gru 10:53
Kejt:
sprawdź tak:
27x=31/2
33x=31/2
i teraz możesz porównać potęgi, bo masz równe podstawy..tak jak napisała krystek.
2 gru 10:57