oblicz
ella : oblicz wartość liczbową wyrazenia x6 − y2 dzielone przez 8 dla x = 3√2−1 i y= √2+1
24 maj 13:45
Eta:
Witam

zapisz tak : ze wzoru a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
x
6 − y
2 = (x
3 −y)(x
3 +y)
teraz oblicz też ze wzoru: (a−b)
3 = a
3 −3a
2b +3ab
2 − b
2
i ze wzoru : ( a+b)
3 = a
3 +3a
2b +3ab
2 +b
3
więc :
( 3
√2 −1)
3 = (3
√2)
3 − 3*(3
√2)
2 *1 +3*3
√2*1
2 − 1
3=
= 27*2
√2 − 3*9*2 + 9
√2 −1 = 63
√2 −55
po podstawieniu otrzymasz:
| (63√2−55 − √2−1)( 63√2−55 +√2+1) | |
|
|
| 8 | |
| | (62√2−56)(64√2− 54) | |
= |
| =
|
| | 8 | |
| | 2( 31√2 − 28)* 4( 8√2 −13,5) | |
= |
|
|
| | 8 | |
= (31
√2 −28)( 8
√2 −13,5) =....... wykonaj mnożenie i podaj wynik
sprawdzaj , myślę ,że się nie pomyliłam?......
24 maj 15:01
tim: Mi inaczej wyszło...
24 maj 15:12
Eta: A iak? ........ może się walnęłam w obliczeniach.
sprawdź Timuś..... plissss
24 maj 15:14
tim: Bo tak na oko.
(3√2 − 1)6 (dodatnie) ok. 1160
(√2 + 1)2 (dodatnie) ok 4
przez 8 około 144
A u ciebie:
(31√2 − 28) dodatnie
(8√2 − 13,5) UJEMNE
24 maj 15:15
tim: Mam pytanie, dlaczego skorzystałaś z wzoru skróconegmo mnożenia (a + b)
3 oraz (a − b)
3 
O.o
24 maj 15:21
tim: Aha, już widzę.
24 maj 15:23
tim: Nie wiem, co jest źle, wiesz, że jest źle
24 maj 15:46
tim: wiem, że jest źle *
24 maj 15:49
tim: Dobra widzę

(62√2−56)(
64√2− 54) = 2( 31√2 − 28)*
4(
8√2 −13,5)
4 * 8 = 64
24 maj 15:51
tim: Jak będzie tam 16
√2 to się zgadza
24 maj 15:53
Eta: No tak

!


........ ślepa jestem


Dzięki Timuś
24 maj 15:59
tim: I teraz git

, na początku też mi wyszło 4 * 8 = 64, a potem z kalkulatorem leciałem
24 maj 16:00
ella : aha dziekuje

wynik końcowy wyszedł mi −370,5
√2 + 378 troche dziwny
24 maj 17:24
tim: To źle

Sprawdź.
24 maj 17:26
ella: licze na kalkulatorze i mi tak wychodzi: (31√2 −28)( 16√2 −13,5) = 496√2 − 418,5√2 −
448√2 + 378 = −370,5√2 + 378
24 maj 17:32
tim: 31 * 16 * √2 * √2 = 496 * 2 ...
24 maj 17:35
ella: aha wiec bedzie 1370 + 29.5√2 ?
24 maj 17:41
tim: Nie

Pozostanie nam:
992 − 418,5
√2 − 448
√2 + 378 = 1370 − 866,5
√2
24 maj 17:48
ella: kurcze spiesze sie i nic mi nie wychodzi

dzieki za pomoc ale i tak ten wynik jakiś dziwny
jest
24 maj 17:51
tim: I nic nie da się zrobić (chyba, że wyciągnąć przed nawias).
24 maj 17:54