Granica ciągu
Ajtek:
No to jedziemy, przypominania ciąg dalszy

.
lim
n→∞n(ln(n+1)−ln n)
| | a2−b2 | |
Czy korzystać z: a−b= |
| ? |
| | a+b | |
1 gru 21:31
Bogdan:
pomijam zapis n→
∞
| | n + 1 | | 1 | |
lim (n*ln |
| ) = lim (1 + |
| )n = ... |
| | n | | n | |
1 gru 21:39
asdf: eeeetam
1 gru 21:40
Ajtek:
No tak

. Podstawowa własność logarytmów

.
Ajtek włącz myślenie
1 gru 21:41
Ajtek:
Przed chwilą jechałem zadanka typu:
√n+√n−
√n−√n i mi zostało

.
Bogdan dziękuję

.
1 gru 21:43
Bogdan:
1 gru 21:47
Ajtek:
Mam takie cudeńko:
| | 8log2n | | n3 | |
limn→∞ |
| =...=limn→ |
| =0 |
| | 2n | | 2n | |
I teraz moje pytanie czy zawsze zachodzi własność n
a<b
n, gdzie n→∞ oraz a>b

Czy to jest
zbyt uogólnione
1 gru 22:05
Ajtek:
Oczywiście powinno być limn→∞ przed ostatnim ułamkiem.
1 gru 22:06
Bogdan:
Spróbuj wykazać prawdziwość nierówności n3 < 2n poczynając od pewnego n (którego?)
1 gru 22:14
Ajtek:
n=10
1 gru 22:16
Bogdan:
1 gru 22:17
Ajtek:
Mi nie chodzi o ten przykład konkretnie. Tylko ogólnie, czy to jest prawda dla mojego zapisu:
na<bn....
1 gru 22:18
Ajtek:
Oczywiście a i b ≠∞, tylko stałe spełniające ten warunek a>b
1 gru 22:20
Ajtek:
I jeszcze a i b>1
1 gru 22:21
ZKS:
Założenie do a oraz b musi być mocniejsze.
b ∧ a > 1
1 gru 22:23
ZKS:
Spóźniłem się.
1 gru 22:23
Ajtek:
Cześć
"Niewidzialny 
A co ja napisałem mało matematycznie o 22:21?
1 gru 22:25
Ajtek:
Haha
1 gru 22:25
ZKS:
Witam
Ajtek.
1 gru 22:26
Ajtek:
Widzisz
ZKS, jak pomagam w matmie i powiem za dużo założeń na raz, to "kursanci" się
gubią. Tutaj jak nie napiszę oczywistych, to od razu mam kontrę, taką jak Twoja

. A w
domyśle, moim oczywiście, wszystko jest tak jak należy

.
1 gru 22:29
ZKS:
Sesja już tuż tuż to i dużo kursantów masz.
1 gru 22:39
Ajtek:
Kursantów mam ze średniej i gimnazjum. A to robię dla siebie, przypominanie oczywiście

No i na forum też sie przyda

.
1 gru 22:41
ZKS:
A myślałem że masz studentów.

Oczywiście że się przyda.
1 gru 22:47
Bogdan:
Można wykazać prawdziwość nierówności n
a < b
n korzystając z twierdzenia:
n
a < b
n ⇒ ln(n
a) < ln(b
n) ⇒ ....
1 gru 22:48
Bogdan:
oczywiście przy podanych założeniach
1 gru 22:48
Ajtek:
Wiesz co, cały czas się obawiam, że mogę za chwilę mieć. Jeden już mi groził, że z całkami
przylezie. Ale za całeczki to ja się na tą chwilę nie wezmę

. Powiedziałem mu o tym.
1 gru 22:49
Ajtek:
Bogdan wybacz, ale tego udowadniał dzisiaj nie będę. Ani w zeszycie, a na forum tym
berdziej

.
Nie mniej dziękuję za pomoc

.
1 gru 22:53
ZKS:
Całki ogarniesz bez problemu pod warunkiem że będziesz ich sporo robił więc czym Ty się
obawiasz głowa do góry.
1 gru 22:54
Ajtek:
Pochodne przy całkach trzeba znać na tip top
1 gru 22:58
ZKS:
Pochodne to pikuś.
1 gru 22:59
1 gru 23:01
ZKS:
Mam dla Ciebie ładną pochodną chcesz?
1 gru 23:06
Ajtek:
Taką na poziomie (2x)'=2

?
1 gru 23:15
ZKS:
Coś podobnego do tego to jak.
1 gru 23:20
Ajtek:
To, "to jak" jauż mi się podoba. Dwa lata i zrobię
1 gru 23:21
ZKS:
| | 1 | | x + 1 | | 1 | | 2x − 1 | |
y = |
| ln( |
| ) + |
| arctg( |
| ) |
| | 3 | | √x2 − x + 1 | | 3 | | √3 | |
1 gru 23:29
ZKS:
Przepraszam tam powinno być
| | 1 | | x + 1 | | 1 | | 2x − 1 | |
y = |
| ln( |
| ) + |
| arctg( |
| ) |
| | 3 | | √x2 − x + 1 | | √3 | | √3 | |
1 gru 23:31
Ajtek:
Gdzie Ty mi z arcusem wylatujesz
1 gru 23:34
1 gru 23:38
Ajtek:
Nie przesadzam, ja tego nie pamietam
1 gru 23:48
ZKS:
To właśnie na przypomnienie dałem.
1 gru 23:49
Ajtek:
Przepraszam Ciebie, jak nie pamiętam funkcji arc(jedna z trygonometrycznych), to nie jestem w
stanie rozwiązać konkretnego problemu.
1 gru 23:51
1 gru 23:52
ZKS:
Nie masz za co mnie przepraszać.

Zaraz zerknę.
1 gru 23:58
Ajtek:
"Przepraszam Ciebie" miało pokazać mój brak wiedzy, dokładniej stan niepamięci

.
2 gru 00:08
Mila: Ajtek, co tak szalejesz?
Pozdrawiam Was, Ajtek, ZKS. Ja kończę. Pasjans i DObranoc.
2 gru 00:10
Ajtek:
Gdzie ja szaleję
Mila?.
Chciałbym tak szaleć jak Ty na forum...
Spokojnej nocki
Mila
2 gru 00:12
ZKS:
Pozdrawiam
Mila.

Dobranoc.
Ajtek to nie jest brak wiedzy tylko po prostu zapomniałeś porobisz kilka zadań i pamięć
wróci.
2 gru 00:12
Ajtek:
Yyyyyy, a co to jest pamięć
2 gru 00:13
Mila: Ajtek, jakoś nie mam odzewu ze strony wrzucających zadania.
Idą spać, potem zapominają i moja praca na nic nie jest potrzebna.
2 gru 00:16
Ajtek:
Wiesz co
Mila, rzadkością jest tutaj dziękuję. Ale każde jedno dziękuję mnie cieszy.
Może czas zmienić sposób podejścia. Wskazówka. Jedna, dwie i zerkać...
Na klasówce/maturze nas nie będzie z Nimi. To nie jest nasz problem.
http://www.youtube.com/watch?v=6lLs2dC9NaE
Na dobranoc

.
2 gru 00:22
ZKS:
Przyjemnie się zrobiło na dobranoc.
2 gru 00:25
Piotr:
ooo Lennon
2 gru 00:27
Mila: Dziękuję. Piękne, i po co pojechał do Ameryki?
2 gru 00:28
Ajtek:
ooo matematyka, ooo Lennon...
2 gru 00:29
Ajtek:
Pojechał do celu..., swojego celu
2 gru 00:30
Piotr:
Imagine...
2 gru 00:30
2 gru 00:33
Mila: "Los całej ludzkości jak widzę
Spoczywa w rękach szaleńców.'
To jest mocne i obawiam się, że prawdziwe.
Cieszmy się obecną chwilą.
2 gru 00:41
Ajtek:
Wracając do twierdzenia
Bogdana:
| | lnx | | 1 | | 1 | |
limx→∞ |
| =...=limx→∞ |
| * |
| =0 |
| | x | | x | | logxe | |
Poprawnie?
2 gru 11:52
Krzysiek: tak naprawdę co Ty chciałeś przez to pokazać, bo nie bardzo rozumiem?
2 gru 11:58
Ajtek:
Witaj
Krzysiek 
.
Chcę się upewnić, czy to przekształcenie jest prawdziwe.
2 gru 12:00
2 gru 12:02
Ajtek:
Ufff

.
Dzięki
Krzysiek 
.
2 gru 12:04