| n | ||
lim | = 0 | |
| n2 − 1 |
| n | n | n | ||||
| | −0 | < ε ⇔ | | | < ε ⇔ | < ε | |||
| n2 − 1 | n2 − 1 | n2 − 1 |
| n | 1 | |||||||||||
= | ||||||||||||
| n2−1 |
|
| 1 | 1 | ||||||||||||
0< | < | ||||||||||||
| n |
| 1 | 1 | 2 | |||||||||||||||||||
0< | < | = | |||||||||||||||||||
|
| n |
.
Możecie zerknąć tutaj 171498 ostatni przykład. Nie mam pewności czy moje rozwiązanie ma
ręce i nogi, a nie chcę puścić bubla
.
Jeśli trzeba wykazać, że granicą jest liczba g, to znaczy, że nie wyznacza się tej granicy,
a korzysta się z definicji granicy.
anielka rozpoczęła swoje rozwiązanie poprawnie, trzeba wyznaczyć n w zależności od ε.