Znajdź pierwiastki?
Roberto: WITAM. Które rozwiązanie jest poprawne?
Znajdź pierwiastki wielomianu. W(x)=2x3+5x2−8x−20
roz.a) x2(7x)−4(7x)
7x(x2−4)=7x(x−2)(x+2)
x=0 x=2 x=−2
roz.b) 2x3+5x2−8x−20=0
x2(2x+5)−4(2x+5)=0
(2x+5)(x2−4)=0
2x+5=0 x2−4=0
2x=−5/2 x2=4
x=−2 12
1 gru 19:05
dragon: żadne, bo drugie nie jest jeszcze rozwiązane
1 gru 19:06
ICSP: jak dokończysz to drugie będzie poprawne
1 gru 19:07
Roberto: Trzeba wiedzieć jak dokończyć
1 gru 19:08
ICSP: w rozwiązaniu a bez problemu policzyłeś x
2 = 4 a w rozwiązaniu b masz z tym problem ?
Ciekawe
1 gru 19:10
Piotr:
a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
1 gru 19:10
akin: 2x
3+5x
2−8x−20=0
2x(x
2−4)+5(x
2−4)=0
(x
2−4)(2x+5)=0
x
2=4 ⇒ x=2 ⋁ x=−2 ⋁ x=−
52
1 gru 19:11
asdf: Tobie chodzi o to, które jest dobrze rozwiązane (lub rozwiązywane) czy jedno zadanie to jedno,
drugie zadanie to drugie?
przykład a ≠ przykłąd b
1 gru 19:11
Piotr:
nie zauważylem hehe

cześć
ICSP 
ja juz sie nie wtracam. ekspert czuwa
1 gru 19:12
ICSP: akin masz okropny błąd w zapisie
1 gru 19:12
ICSP: Piotrze czuwaj

Ja za chwilkę wychodzę
1 gru 19:12
Roberto: KTÓRE rozwiazanie jest dobre a) czy b) ?
1 gru 19:13
akin: ŻADNE. co z tym błędem ?
1 gru 19:14
Ajtek:
Piotr ,zerkniesz
171498
1 gru 19:16
ICSP: | | 5 | |
x2 = 4 ⇒ x = 2 v x = −2 v x = − |
| |
| | 2 | |
Wątpię
1 gru 19:17
Kejt: b) jest prawie dobre

powinno być jeszcze: (x
2−4)=(x+2)(x−2)
czyli mamy jeszcze rozwiązania x=2 v x=−2
1 gru 19:17
asdf: nie wiem jak ty zrobiłeś a...
przecież to jest całkiem inny przykład:
x2(7x) − 4(7x) = 7x3 − 28x ≠ 2x3 + 5x2 − 8x − 20
1 gru 19:19
Roberto: Czyli mam wyrzucić to x2−4=0 a wstawic to co ty napisałaś?
1 gru 19:20
asdf: jak nie umiesz użyć wzoru skróconego mnożenia to deltą licz...
x2 − 4 = 0
a = 1, b = 0, c = −4
i jazda
1 gru 19:21
Roberto: Ja tego nie zrobiłem, ktoś mi tak napisał.
1 gru 19:21
Ajtek:
ICSP możesz i Ty zerknąć na ostatni przykład w linku

, jeżeli jeszcze nie wychodzisz

.
1 gru 19:22
Kejt: to co ja napisałam wynika ze wzoru skróconego mnożenia:
a2−b2=(a+b)(a−b)
możesz to pominąć i zostawić po prostu x2=4, ale przy pierwiastkowaniu powinieneś pamiętać, że
dwie liczby podniesione do kwadratu dają '4' ( 2 i −2)
1 gru 19:22
Roberto: BO TO DO OCENY MA IŚĆ

dlatego wole mieć dobrze
1 gru 19:25
asdf: No to jak masz mieć za to ocenę to zrób to ty, a nie ktoś za Ciebie. Ewentualnie może ktoś Ci
tylko pomóc...
1 gru 19:34
Roberto: Mam jeszcze takie zadanko. wielomian Q(x)=(3x−5)(x2−5+6)
oblicz Q(−1)
1 gru 19:36
1 gru 19:37
Roberto: ASDF
1 gru 19:37
Roberto: wynik −96
1 gru 19:38
Roberto: czy 16 ?
1 gru 19:43
asdf: (−3 − 5)(1 − 5 + 6) =
1 gru 19:45
Roberto: −8*2=?
1 gru 19:48
Kejt: czy tam nie powinno być (x2−5x+6)?
1 gru 19:50
Roberto: TAK! To ślepotek ze mnie he he
1 gru 19:51
asdf: (−3 − 1)(1 + 5 + 6) =
1 gru 19:53
asdf: (−3 − 5)(1 + 5 + 6) = ...tak powinno być
1 gru 19:54
Roberto: CZYLI −96
1 gru 19:54
Kejt: tak
1 gru 19:58
asdf:
1 gru 19:58
Roberto: DZIĘKUJE.
PODPOWIESZ MI JESZCZE KEJT NA TAKIE ZADANKA?
| | 3 | |
Rozwiąż. Pamiętaj o zapisaniu założeń. |
| =x Δ=16 czyli potem 4 |
| | x+2 | |
x1=−3 x2=1 ?
1 gru 20:04
Kejt: jest dobrze, tylko nie ustaliłeś dziedziny.
x+2≠0
x≠0
1 gru 20:06
Roberto: Δ=16 czyli 4 x1=−1 x2=3
1 gru 20:06
Kejt: to ma być kolejny przykład?
1 gru 20:06
Roberto: x+2≠0
x≠−2
1 gru 20:07
Roberto: tak b)
1 gru 20:07
Kejt: sprawdź znaki.
1 gru 20:13
Roberto: tak mi wyszło

a co znowu przekręciłem ?
1 gru 20:16
Kejt: wg mnie pokręciłeś znaki..
powinieneś mieć:
−x2−2x+3=0 v x2+2x−3=0
to jest to samo. i z tego powinno Ci wyjść x1=1 x2=−3
sprawdź, czy masz te same znaki.
1 gru 20:19
Roberto: mam tak x
2−2x−3=0
a=1 b=−2 c=−3 tak do Δ
| | −(−2)−4 | |
potem x1= |
| ...=−1 |
| | 2*1 | |
1 gru 20:24
Kejt:
3x+3=3x+6−x2−2x
3=−x2−2x+6 //−3
−x2−2x+3=0
sprawdź.
1 gru 20:26
Roberto: ja mam tak 3x+3=3x−x
2+6+2x
3x+3−3x+x
2−6−2x=0 skracam 3x
x
2−2x−3=0 i dalej jak wyżej
1 gru 20:31
Kejt: (x+2)(3−x)=...
powinno być −2x
1 gru 20:34
Roberto: 
czyli jak przepiszę tak jak ty mi napisałaś to będzie O.K.
1 gru 20:36
Kejt: tak
1 gru 20:39
Roberto: a tam jest 3=−x2−2x+6//−3
↑
to o co chodzi z tą 3
1 gru 20:41
Roberto: 3=
1 gru 20:41
Kejt: zobacz na pierwszą linijkę.
mam po lewej 3+3x=3x+....
3x się skraca i po lewej zostaje 3.
1 gru 20:42
Roberto: a to ślepotek

DZIĘKUJE KEJT JESTEŚ SUPER
1 gru 20:47
Kejt: nie ma sprawy
1 gru 20:48
Roberto: to co delte od nowa muszę liczyć ?
x1 i x2 też ?
A TE DZIEDZINY TO DOBRZE MAM CZY TEŻ NIE ?
1 gru 20:50
Kejt: deltę o dziwo masz dobrze, więc nie musisz od nowa liczyć.
x1 i x2 musisz poprawić, powinno Ci wyjść tak jak napisałam wyżej.
a co do dziedziny..to nie zauważyłam gdzie ją policzyłeś.
1 gru 20:53
Roberto: Δ taka sama tylko x1 i x2 to tak jak ty napisałaś

A te dziedziny w tych dwóch ostatnich
1 gru 20:53
Roberto: W obydwu wyszło mi x+2≠0
x≠−2
1 gru 20:55
Kejt: pierwszą popraw..napisałam coś jeszcze.
druga ok.
1 gru 20:59
Roberto: czyli pierwsza taka jak ty napisałaś o 20.06
1 gru 21:02
Roberto: Ja zmykam pozdrawiam cię i jeszcze raz wielkie dzięki
1 gru 21:08
Roberto: 21.00
1 gru 21:20
Kejt: tak, tak jak ja napisałam
1 gru 21:23