praca kontrolna
agusss010217: wiedzac ze sinα=23 oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych.
1 gru 19:03
Piotr:
skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
1 gru 19:03
agusss010217: ok dzieki
1 gru 19:06
agusss010217: a moglby ktos mi to rozwiazac bo jedznak nie dam rady bardzo prosze
1 gru 19:25
Bogdan:
sin
2α + cos
2α = 1
| 4 | |
| + cos2α = 1 ⇒ cos2α = ... ⇒ cosα = .... lub cosα = .... |
| 9 | |
| | sinα | |
tgα = |
| = ... lub tgα = ... |
| | cosα | |
| | 1 | |
ctgα = |
| = ... lub ctgα = ... |
| | tgα | |
1 gru 19:29
agusss010217: a w tych kropeczkach to co?:(
1 gru 19:35
Piotr:
masz policzyc co w tych kropeczkach
1 gru 19:36
agusss010217: no ale to nie takie proste jak nawet nie wiem od czego zaczac?
1 gru 19:38
Piotr:
od policzenia cosα .
1 gru 19:41
agusss010217: a jak?
1 gru 19:43
Piotr:
sprobuj dokonczyc
1 gru 19:46
Ajtek:
Piotr zerkniesz na moje rozwiązanie ostatnie?
171498
1 gru 19:47
Piotr:
limesy to nie moja działka.
1 gru 19:48
Ajtek:
Dziękować
1 gru 19:49
agusss010217: ok dzieki postaram sie
1 gru 19:52
PW: | | 2 | |
No nie wie co w tych kropeczkach, i słusznie. Nikt nie powiedział, że jeśli sinα = |
| , to |
| | 3 | |
jest tylko jeden taki kąt (nie ma założenia, że kąt jest ostry), a więc trzeba ostrożnie z
wnioskami.
Chyba że pytający jest dopiero na etapie funkcji trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym.
Warto pisać, na jakim poziomie jest pytający (czy to gimnazjum, któraś klasa liceum, czy
student).
1 gru 20:06
agusss010217: 2 liceum ale mam duze zaleglosci i jestem dziewczyna
1 gru 20:17
krystek: Na poziomie podstawowym tylko kąty ostre, w rozszerzonym maja funkcje dowolnego kąta .
1 gru 20:24
agusss010217: wyszlo mi tak:
cosα=√5/3
tgα=2√5/5
ctgα=√5/2
1 gru 20:28
agusss010217: dobrze? moze ktos sprawdzic
1 gru 20:29
agusss010217: prosze

bo juz glowa mi boli od tej matmy
1 gru 20:32
krystek: dobrze
1 gru 20:34
agusss010217: dzieki
1 gru 20:34
krystek: Możesz sama sprawdzić podstawiając do wzoru
sin2x+cos2x=1
tgx*ctgx=1
1 gru 20:35